Skip to content
Cultura

Biserica Ortodoxă din Ucraina întoarce spatele Rusiei: a fost semnat documentul independenței

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat astăzi un document care asigură independenţa Bisericii ortodoxe a Ucrainei, marcând o despărţire istorică de Rusia, transmite Reuters.

Decretul de autocefalie a fost semnat de patriarh în prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi a liderului noii biserici independente, Epifanie (39 de ani), la biserica Sf. Gheorghe din cadrul Patriarhiei ecumenice de la Istanbul, informează bursa.ro.

Preşedintele Ucrainei a anunţat la 15 decembrie crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ”Conciliului de Reunificare”, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *