Skip to content
Externe

Biserica Ortodoxă Rusă preia complet controlul asupra eparhiilor ucrainene din Crimeea

Curs de guvernare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să preia controlul asupra eparhiilor din Crimeea ocupată. Astfel, acestea vor fi în subordinea directă a Patriarhului Moscovei Kiril, relatează Kyiv Independent.

Sinodul de pe 7 iunie a hotărât ca eparhiile Djankoi, Simferopol și Feodosia ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene controlate de Moscova să treacă sub autoritatea directă a Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care este un susținător deschis al războiului din Ucraina.

De asemenea, Sinodul a hotărât să înființeze o mitropolie a Crimeei și să-l numească pe mitropolitului Lazăr al Simferopolului și Crimeei la fruntea acesteia.

Anterior, biserica ucraineană controlată de ruși a emis o declarație împotriva lui Kirill și a războiului.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Moscovei, a anunțat pe 27 mai că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *