Skip to content
Arad Știri locale

Biserică seculară din lemn, salvată de o asociație susținută de Prințul Charles

www.episcopiaaradului.ro

Consiliul Județean Arad, împreună cu Biserica Ortodoxă și Asociația „Monumentum”, finanțată de Prințul Charles, vor salva de la degradare biserica din Luncșoara (comuna Hălmăgel), un monument istoric și element de patrimoniu deosebit al județului. Intervenția constă în înlocuirea şindrilei degradate. Lucrările au ca obiectiv punerea în siguranţă a monumentului şi, totodată, un scop didactic pentru tinerii aflați în diferite stagii de formare profesională.

Asociaţia susţinută de Prinţul Charles, a început lucrări la o biserică din lemn din judeţul Arad, veche de două secole, degradată din cauza acoperişului distrus prin care ploua.

Lucrările se desfăşoară la o biserică din lemn din satul Luncşoara, construită în 1825 pe o fundaţie de piatră brută, având pereţii din bârne masive şi şarpantă din lemn cu învelitoare de şindrilă. În ultimii ani, acoperişul vechi a fost însă distrus de intemperii, iar în biserică a plouat, astfel că imobilul a suferit degradări.

Unul dintre coordonatorii proiectului, Eugen Vaida, a declarat, pentru AGERPRES, că lucrările se desfăşoară cu voluntari, prin intermediul Asociaţiei „Monumentum”, care derulează proiectul „Ambulanţa pentru monumente”.

„ Aceste ambulanţe sunt nişte vehicule dotate cu uneltele şi echipamentele necesare lucrărilor de punere în siguranţă a patrimoniului cultural imobil. Avem patru vehicule şi participăm la proiecte în ţară. Principalul susţinător al acestor activităţi este Prinţul Charles, care asigură atât finanţare, cât şi logistica. În judeţul Arad derulăm primul proiect, pentru a salva această biserică, aflată în categoria A a monumentelor istorice de interes naţional. Mai avem în vedere un parc, tot cu statut de monument istoric, şi o bisericuţă din lemn aflată în curtea Spitalului Judeţean Arad”, a declarat Eugen Vaida.

Proiectul asociaţiei îşi mai propune realizarea evidenţei patrimoniului, creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor în restaurări, recuperarea tehnicilor tradiţionale, a materialelor locale şi implicarea comunităţilor în acţiunile de conservare a patrimoniului.

Consiliul Judeţean Arad şi Biserica Ortodoxă sprijină lucrările de la Luncşoara, suma alocată din bugetul judeţean fiind de 25.000 de lei.

Este o biserică frumoasă, care şi-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari îşi menţine arhitectura specifică acestor locuri”, a declarat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncşoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *