Skip to content
Bistrița-Năsăud Știri locale

Bistriţa-Năsăud: Doi asistenţi medicali, reţinuţi pentru vaccinări fictive în schimbul unor sume de bani

Inquam Photos / Alex Nicodim

Doi asistenţi medicali care activau la centrul de vaccinare al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru luare de mită şi fals informatic, după ce ar fi primit bani de la mai multe persoane pentru vaccinări fictive. Unul dintre ei a fost prins în flagrant de ofiţerii DGA.

Ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud au organizat, vineri, în baza ordonanţei de delegare şi sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prinderea în flagrant a unui asistent medical din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa (S.V.S.U.) la scurt timp după ce a primit o sumă de bani, cu titlul de mită, pentru ca acesta să simuleze actul de vaccinare a unei persoane împotriva virusului SARS-CoV-2, a anunţat, sâmbătă, DGA, potrivit news.ro.

În aceeaşi zi, ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală, al serviciilor judeţene anticorupţie din judeţele Mureş, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Harghita, precum şi cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 9 la domiciliile unor persoane şi unul la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistriţa.

În cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de două cadre medicale, în două dosare penale distincte.

În fapt, activitatea infracţională a primului asistent medical, care îşi desfăşura activitatea la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistriţa, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului. Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care îşi desfăşura activitatea în cadrul aceluiaşi centru, au fost reţinute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 – aprilie 2022„, a arătat DGA.

Astfel, cei doi au pretins şi au primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obţinerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au introdus în baza de date (R.E.N.V.) date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective.

În activitatea infracţională, cadrele medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

Vineri, procurorul de caz a dispus reţinerea celor doi asistenţi medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru luare de mită şi fals informatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *