Skip to content
Economie

Bitcoin pierde rapid din valoare. Cel mai abrupt declin de două zile după martie 2020

facebook

Cotațiile bitcoin scad abrupt luni, pe fondul unui climat de aversiune la risc în piețele de capital și financiare, dar și al marcării profiturilor de către unii investitori. Bitcoin s-a depreciat cu până la 13% în tranzacțiile de astăzi și cu peste 20% în ultimele două zile, cel mai pronunțat declin procentual începând cu luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei. În jurul orei 13:30 (ora României), bitcoin era în scădere cu 9% față de referință pe platforma BitStamp, la 34.630 dolari/unitate. Ethereum se deprecia cu 13,6%, Litecoin cu 14,8%, iar Bitcoin Cash cu 16,6%, potrivit profit.ro.

Vineri, bitcoin a atins un nou maxim record, de 41.958 dolari/unitate, la capătul unei săptămâni în care a atras un interes sporit din partea investitorilor instituționali. Evoluția din ultimele două zile nu este decât o mișcare “sănătoasă” de corecție pentru cea mai populară criptomonedă, consideră analistul Naeem Aslam de la Ava Trade. “Prețurile bitcoin vor găsi, probabil, sprijin în jurul a 28.000-30.000 dolari. Nu este momentul să intrăm în panică (…), întrucât raliul nu s-a terminat și este încă probabil să își găsească drumul în sus”, a precizat acesta, citat de MarketWatch. Bitcoin s-a scumpit de peste patru ori în 2020, evoluție similară celei din 2017, când prețurile au crescut accelerat, pentru ca în următorul an să se prăbușească brusc.

Fanii criptomonedei sunt de părere că bitcoin va reuși să își păstreze valoarea acumulată pe parcursul anului trecut, susținută de creșterea apetitului pentru active riscante în contextul stimulilor fiscali și monetari lansați în pandemie, dar și de interesul investitorilor instituționali. De cealaltă parte, criticii consideră că raliul recent nu este sustenabil, iar bitcoin nu va putea fi niciodată o alternativă viabilă la dolar și alte valute. “Bitcoin este aproape sigur doar o altă bulă, iar rata actuală de creștere nu este sustenabilă. Deși este posibil să se maturizeze în viitor, în momentul actual bitcoin este, în mare parte, un activ speculativ”, spune Howard Wang, cofondator Convoy Investments, citat de Bloomberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *