Skip to content
Economie Societate

Black Sea Oil & Gas ar putea da Statul român în judecată. Care sunt motivele

Profit.ro

Chiar dacă a adoptat joi decizia finală de investiție în ceea ce privește Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din Marea Neagră, compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), controlată de gigantul de asset management Carlyle Group LP, nu exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care autoritățile nu renunță la moficările fiscale, restricțiile de vânzare a gazelor sau reglementările impuse prin legea Offshore sau prin Ordonanța de Urgență 114.

Deși ne-am angajat să dezvoltăm proiectul MGD, vom realiza, în paralel, demersuri pentru restabilirea tuturor drepturile noastre în ceea ce privește dispozițiile fiscale, comercializarea gazelor și alte aspecte de reglementare care, împreună, subminează viabilitatea dezvoltării proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră. Așteptăm cu nerăbdare să purtăm un dialog constructiv cu autoritățile competente în vederea soluționarii acestor probleme, dar nu excludem posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, pentru Profit.ro.

Conform sursei citate, încă de joi a existat posibilitatea ca, în condițiile în care acționarii BSOG au fost nevoiți să adopte această decizie de investiție pentru a nu pierde concesiunea, în cazul în care guvernul nu renunță la prevederile legii offshore și Ordonanței 114/2018 care au schimbat regulile jocului, BSOG să se adreseze justiției în vederea ”restabilirea drepturilor” concesionarilor.

Potrivit acestora, deși în ultimii 10 ani, compania a depus eforturi susținute și a realizat investiții considerabile cu intenția a lua decizia finală de investiție în anul 2017, Acest lucru nu a fost însă posibil, întrucât lipsea un cadru de reglementare clar pentru operațiunile offshore.

Blocajele respective au fost soluționate (deși nu în întregime) de legea offshore adoptată la sfârșitul anului 2018. Din păcate, au apărut și alte schimbări, cum ar fi introducerea unor modificări împovărătoare ale cadrului fiscal pentru proiectele offshore și restrictiile privind prețul și libera circulație a gazelor naturale. Aceste schimbări neprevăzute au avut un impact negativ major asupra viabilității investiției noastre. Ținând cont de cheltuielile efectuate până în prezent pentru această concesiune, BSOG și partenerii săi, prin luarea deciziei finale de investiție, au decis cu bună-credință să demareze proiectul (fiind anticipat că producția va începe în trimestrul 1 al anului 2021), și nu să opteze pentru încetarea lui”, precizează Beacom.

Joi dimineață, compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas, controlată de gigantul de asset management Carlyle Group LP, concesionară de perimetre de gaze naturale în apele teritoriale românești ale Mării Negre, sa anunțat că a luat decizia finală de investiție în proiectul de dezvoltare a acestora, necesară demarării lucrărilor la instalațiile de exploatare a respectivelor zăcăminte de gaze, potrivit unor surse din industrie.

Șeful Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom, a criticat constant prevederile Legii offshore și ale recentei OUG nr. 114/2018, despre care a afirmat că îngreunează foarte mult luarea deciziei finale de investiție, programată inițial pentru 2018 și amânată ulterior, însă, în paralel, compania a avansat constant cu permisele, autorizațiile și contractele necesare demarării proiectului de dezvoltare Midia, precizând de fiecare dată că intrarea lor în vigoare este condiționată de luarea deciziei finale de investiție.

Legea offshore a majorat semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare de perimetre de gaze din Marea Neagră din Marea Neagră și le-a obligat obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România.

OUG 114 a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic, a reintrodus prețurile reglementate la energie și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *