Skip to content
Politică

Blaga continuă șantajul reciproc avantajos. Ce NU s-a spus despre ședința PNL – Iohannis EXCLUSIV SURSE

adevarul.ro
" "

Liberalii prezenți în luxosul hotel Hilton din Sibiu, adunați de Raluca Turcan, au participat la prima “ședința de briefing” condusă de președintele de facto al partidului: Klaus Iohannis. Printre pișcoturi, diversele tabere liberale au transmis separat mesaje către presa. Unele de unitate, îndemnuri la munca, altele festivist- amuzante, de genul “Ludovic Orban este prietenul meu”, declarație care i-ar aparține lui Iohannis. Cei care cunosc intestinele PNL știu ca Iohannis și Orban sunt departe de a fi prieteni. De fapt, Iohannis nu are prieteni în PNL doar interese, ceea ce este perfect normal din perspectiva sa.

Scopul întâlnirii a fost unul simplu și evident: Iohannis vrea sa întărească electoral PNL în perspectiva alegerilor prezidențiale, vrea sa ii pună la munca pe liberali, cum s-a exprimat direct (le-a cerut un program de guvernare). Ca răsplată pentru susținere și obedienta le promite ca o sa ii bage la guvernare, nu este însă clar când și cum. Surse liberale au precizat pentru PSnews ca în perioada următoare întâlnirile dintre Iohannis și liberali vor fi din ce în ce mai dese.

" "

Lucrurile sunt însă extrem de complicate în PNL, după ce Orban a scăpat la mustață de schimbarea din funcție. Doua momente cheie ale reuniunii au fost ținute ascunse. Blaga l-a ignorat suveran pe Orban. Apoi, în cadrul discuțiilor i-a aplicat o lovitura politica în moalele capului: Blaga a prezentat rezultatele unui sondaj din care reiese ca niciun lider PNL nu are nici măcar o treime din scorul partidului, nivel de recunoaștere și încredere. Despre intenția de vot nici nu mai vorbim, ea este de regula mult inferioară gradului de încredere exprimat de respondenți. Țințele lui Blaga sunt evidente: Orban, șeful PNL, care în cele mai fericite sondaje nu depășește 10 la suta sau Raluca Turcan, Ilie Bolojan, și alții care nici măcar nu apar pe radarele sondajele.

Blaga le-a transmis astfel lui Orban și lui Iohannis ca degeaba își fac “declarații de prietenie”, voturile pentru PNL trebuie aduse de lideri care beneficiază de încredere și resurse. Ori Iohannis a anunțat în cadrul întâlnirii ca nu se va implica în alegerile europarlamentare. PNL se vede obligat sa defileze la următoarele alegeri cu o galerie de lideri care nu depășesc piciorul broaștei la nivel de încredere. Blaga știe ca doar vechii portocalii dețin încă o bruma de rețele politice care sa aducă 20, maxim 25 la suta, la europarlamentare. De aceea Blaga vrea pentru el un loc fruntaș de europarlamentar, pe lista înscriindu-se și alți baroni PD-L. În caz contrar, Orban va primi la schimb un “dezastru electoral” și ejectarea din funcția de președinte. Cu sau fără prietenia lui Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *