Skip to content
Politică

Blaga și Gorghiu se spală pe mâini de rebelul anti-Cioloș din PNL: Mulți eroi după război! EXCLUSIV

puterea.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos felul în care foștii co-președinți ai PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu se spală pe mâini de rebelul anti-Dacian Cioloș din Partidul Național Liberal – este vorba despre deputatul (pe atunci senatorul) de Timiș Ben-Oni Ardelean.

VEDEȚI ȘI: ”Cioloș, carte perdantă pentru PNL!” Detalii incendiare de la liberalul care l-a vrut înlăturat EXCLUSIV

După cum puteți citi în linkul de mai sus, Ben-Oni Ardelean a avut în aprilie 2016 inițiativa (exprimată, însă, numai într-o discuție restrânsă din interiorul grupului liberal din senat) unei moțiuni de cenzură a PNL împotriva guvernului Dacian Cioloș.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat miercuri legătura cu cei doi politicieni care erau atunci co-președinții PNL: Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

Primul politician pe care l-am găsit la telefon a fost Vasile Blaga, care a ținut să sublinieze în repetate rânduri că nu a avut cunoștință în acea perioadă de o astfel de discuție și că, oricum, ar fi refuzat orice demers de moțiune de cenzură.

„Eu nu am auzit de o astfel de variantă. Am citit și eu (că urmăresc site-ul dumneavoastră), dar nu am auzit în partid o discuție pe tema asta. Iar despre o moțiune împotriva lui Cioloș eu n-am auzit niciodată. Nu am participat niciodată la o astfel de discuție. N-am fost parte. Nu s-a pus în vreun for al partidului problema unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Cioloș”, a declarat Blaga pentru PSnews.ro.

Noi am insistat: ce s-ar fi întâmplat dacă Ardelean sau alt liberal ar fi venit în fața conducerii de atunci a PNL cu vreo inițiativă de moțiune?

„Bineînțeles c-o refuzam, pentru că am fost cei care au susținut un guvern tehnocrat atunci”, a dat asigurări Blaga.

Chestionat dacă totuși atmosfera din PNL nu ar fi fost propice unei astfel de moțiuni (ținând cont de ulterioarele nemulțumiri post-electorale ale multor liberali, care au văzut partidul tras în jos în alegeri de către colaborarea cu Dacian Cioloș), Vasile Blaga a oferit inițial un răspuns care NU a atacat esența problemei.

„Nemulțumirea a fost în permanență pentru modul în care în continuare majoritatea fondurilor distribuite comunităților locale mergeau totuși la PSD. Ăsta e un lucru adevărat: erau nemulțumiri. Dar de aici și până la o moțiune de cenzură împotriva lui Cioloș, eu n-am asistat la o astfel de discuție” au fost primele cuvinte ale celui care i-a condus pe foștii PDL-iști.

La insistențele noastre, fostul democrat-liberal i-a atacat pe cei care au prins glas abia după alegeri, inclusiv pe Ben-Oni Ardelean (chiar dacă nu l-a nominalizat) pentru dezvăluirea târzie privind moțiunea de cenzură.

„Știți cum e? Vă răspund foarte simplu: mulți eroi după război! Eu n-am mai participat (știți bine) din septembrie la discuții, mi-am dat demisia în momentul în care am fost acuzat de ce am fost acuzat… deci n-am mai participat. Am văzut că mulți își aduc aminte de campanie (campania parlamentară – n.r.)… Păi, nu prea au de ce să mă acuze pe mine, că nu prea eram (ca să fiu elegant)! Dar vizavi de moțiune: după atâta timp, mulți eroi după război!” a exclamat Blaga.

De cealaltă parte, chiar dacă a exprimat aceeași idee, Alina Gorghiu (celălalt fost co-președinte al PNL) a avut o declarație mai nuanțată, atrăgând atenția asupra faptului că o eventuală moțiune liberală ar fi fost din start sortită eșecului, ținând cont de aparenta susținere pe care PSD-iștii o manifestau față de cabinetul Cioloș.

Niciodată nu s-a discutat în termeni de moțiune de cenzură la nivelul conducerii PNL împotriva guvernului Cioloș. Eu rămân la părerea că PNL a fost un partener extrem de loial și de eficient pentru guvernul Cioloș. Dar că nu am beneficiat de același sprijin și de același respect din partea domnului Cioloș și a guvernului său este adevărat – de acord cu ce spune Ben-Oni Ardelean. Dar repet: politic, niciodată nu s-a pus problema la nivelul conducerii PNL să depunem o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cioloș. Nu că ar fi avut vreo șansă – pentru că acest guvern (după cum vă aduceți bine aminte) a fost votat la momentul acela de o largă majoritate, inclusiv PSD.

Pe de altă parte, obiectivul stabilității în anul acela care rămăsese până la alegerile parlamentare era unul bine știut de toată lumea și asumat de PNL și de Președinția României. Nu neg că au existat întotdeauna voci critice la adresa domnului Cioloș și în interiorul partidului. M-ați văzut și pe mine, ca președinte al partidului, nu de puține ori criticând anumite poziții ale domniei sale – de exemplu, faptul că nu și-a asumat o ordonanță pe alegerea primarilor în două tururi (și e doar un exemplu). Dar repet: asta nu înseamnă că putem să mai rescriem istoria. E un exercițiu de memorie interesant pe care îl face astăzi Ben-Oni Ardelean, însă cred că ar trebui să ne concentrăm pe PSD, pe ce face PSD și să înțelegem o dată pentru totdeauna că adversarul nostru este PSD, a afirmat miercuri senatorul PNL de Timiș pentru PSnews.ro.

Mergând mai departe, am întrebat-o pe Alina Gorghiu dacă putem privi demersul lui Ben-Oni Ardelean ca pe o tentativă de puci în interiorul PNL-ului de atunci, menită să răstoarne conducerea bicefală în ipoteza în care demersul parlamentarului de Timiș ar fi antrenat suficienți liberali.

„Nu – exclus! O opinie a unui senator (pentru că domnul Ben-Oni Ardelean era atunci senator), exprimată în cadrul grupului, e cel mai democratic lucru care se putea întâmpla. Faptul că o majoritate largă înțeleg că a considerat la momentul acela că este o solicitare inoportună vă redă exact starea de spirit și susținerea totală pentru Cioloș la acel moment. Repet: că nu s-a întors acest sprijin din partea domnului Cioloș pentru PNL, asta e altă poveste și altă discuție. Probabil că, dacă își făcea analiza corect atunci domnul Cioloș și anticipa cam cât de rea poate fi politica PSD pentru România, probabil că ar fi avut o cu totul și cu totul altă atitudine față de partidul care l-a sprijinit cu toată buna-credință în guvernare”, a replicat Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *