Skip to content
Opinii

Blaga și pantofii domnului Quintus (fotoreportaj)

Nu mi-a plăcut niciodată de Vasile Blaga. Îmi amintește prea mult de Octav Cosmâncă. Aceeași moacă necharismatică. Aceeași piele cianotică, de conțopist fără suflet. Același discurs de lemn… Pare genul de persoană care trăiește o sută de ani fără măcar o singură sclipire de geniu. Mediocru, bolovănos… Dacă Băsescu nu-și lua jucăriile și nu pleca, Vasile Blaga n-ar fi ajuns niciodată lider de partid. N-are nici moaca, nici anvergura unui tip care să-I inspire politic pe alții. Are moacă de “nea Vasile”, nu de “domnul Blaga”.

De-aia, când l-am văzut vineri la ziua lui Quintus, m-am indispus instantaneu. Ce-a căutat Vasile Blaga la ziua unui tip care, de bine de rău, a traversat istoria ultimului secol (moșu’ a făcut 99 de ani) fără compromisuri majore? Numai el știe. M-a răzbunat un pic chiar Quintus, care,  în discurs, a avut un lapsus când s-a referit la Blaga. Nu-i mai știa numele. Un lapsus corect. Un tip ca Vasile Blaga nu merită ținut minte.

Dar există. E acolo. Până l-o chema la el cel de sus, să-i conducă mediocru o organizație de îngeri sau de draci, Vasile Blaga are locuri în față în filmul ăsta prost la care ne uităm.

Cu ceasul lui  al cărui nume pun pariu că nu știe să-l pronunțe corect…

foto1

Vasile Blaga purta vineri un Montblanc Timewalker Chronograph Automatic. E la reducere, săptămâna asta, de la 5.300 de dolari la doar 3.600 de dolari (link – http://bit.ly/1o0yRgf) și durează cam trei luni până ajunge la tine. Si m-am indispus din nou. Nu pricep nici mort de ce ai purta un ceas scump dacă nu faci afaceri, sau dacă nu muncești din greu. Ceasurile scumpe sunt pentru cei care le merită, nu pentru orice purtător de costum. Și nu, ceasurile scumpe nu sunt pentru politicieni. Eu unul sunt șocat câți politicieni români poartă ceasuri scumpe, de parcă le-ar aduce vreodată voturi. Dimpotrivă, când te vede omul că porți un concediu și-o renovare pe încheietura mâinii, i se urcă sângele la cap și te bagă în mă-ta, nu în urna de vot.

Recunosc, nu trebuia să mă uit atât de atent la ceas. Aș fi trăit fără să știu ce costume poartă Blaga.

foto2

Costume Van Laack, produse de o casă de moda exclusivista, din Germania, unde un costum costa de la 800 de euro în sus. Cam 500 de euro sacoul, cam 300 de euro pantalonii. (link – http://bit.ly/1pVYobO).

Uite-l și ce verighetă are…

foto3

Blaga e născut în 56, deci s-a căsătorit înainte de Revoluție, ori ăsta e un model recent de verighetă. Știu că oamenii își schimbă verighetele când fac 10, 25, 50 de ani de căsnicie, dar, din ce știu eu, nu-și cumpără modele mai scumpe decât și-au cumpărat în tinerețe…

Nu vreau să mă gândesc cât au costat ciorapii, cravata, cămașa sau pantofii lui Vasile Blaga. Mi-am dat seama că e îmbrăcat mai scump decât Alina Gorghiu, aflată la doi pași de el, ceea ce mi se pare nemaipomenit, pentru că Alina e cuplată cu un tip care face business, poate purta și haine de aur, dacă vrea. Mi-am dat seama și cât contează hainele scumpe când le poartă un tip care are charisma unui scaun de sufragerie: deloc. De-aia, privindu-l pe Blaga cum se străduia să pronunțe corect niște diftongi, mi-au trecut nervii și m-a cuprins un sentiment de milă. Ce compensează Blaga cumpărându-și haine scumpe – nici nu vreau să mă gândesc…

Dar m-am enervat iar, câteva minute mai târziu, când Quintus s-a ridicat de pe scaun și a venit în fața scenei, să povestească cum s-a îmbolnăvit de vârstă.

Era ziua lui. 99 de ani. Cei mai importanți oameni din România îl felicitau și-i zâmbeau. Bătrânelul stătea cât putea de drept în fața lor și a încă vreo două mii de oameni care se uitau la el ca un star de cinema. De la distanță, nu ca mine, de la trei metri. N-aveau cum să vadă ce vedeam eu.

N-aveau cum să vadă pantofii domnului Quintus.

foto4

Știu ce-o să spuneți. Că așa-s bătrânii, țin la lucrurile lor. Că, cel mai probabil, acești pantofi, purtați atâta amar de vreme, până s-au ros, au devenit în timp extrem de comozi. Că nu e treaba mea ce poartă Quintus în picioare și că n-ar trebui să mă intereseze așa ceva, sau să popularizez aceste detalii.

Așa o fi.

Dar acest fotoreportaj este despre mine, nu despre Quintus. Despre incapacitatea mea de a-l plăcea pe un tip gras și inept, care cheltuiește pe haine și accesorii sume pe care nu și le permite. Care are o dorință de-a dreptul stupidă de a epata chiar și atunci când se duce la ziua unui tip pentru care banii n-au însemnat niciodată nimic, și pentru care “modestie” nu înseamnă doar o temă de discurs, ci și purtatul unor haine și pantofi în care se simte bine.

Era ziua lui Quintus. 99 de ani. Moșul se putea îmbrăca în diamante, de sus până jos, dacă avea chef. Iar restul oamenilor nu trebuiau să conteze. Dar Blaga nu s-a putut abține și a pus pe el lucruri cu care cumperi, dintr-un second hand, vreo mie de perechi de pantofi ca ai lui Quintus.

Când Vasile Blaga s-o lovi la cap și și-o dona hainele și bijuteriile pentru o cauză nobilă, o să ofer 50 de bani. Atât valorează. Pantofii domnului Quintus fac însă, mult mai mult, pentru că l-au însoțit ani buni în viață, chestia aia, care ni se întâmplă tuturor,  și în care nu cauți doar banii.

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie, Bogdan Stoica are un blog de succes care se menține în Top 10 Național de câțiva ani, depășind 1 milion de cititori unici.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro

14 comentarii la “Blaga și pantofii domnului Quintus (fotoreportaj)

 1. Quintus: un „tip care, de bine de rău, a traversat istoria ultimului secol (moșu’ a făcut 99 de ani) fără compromisuri majore?” Pai, uite:
  „In anul 2000, CNSAS a decis ca Mircea Ionescu Quintus a colaborat cu fosta securitate. Atunci, acesta a dat in judecata CNSAS si a castigat procesul, in 2002, dar nu pe fond ci pe un viciu de procedura.
  Tot luni, Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a facut declaratii grave la adresa lui Ionescu Quintus. El a spus ca liberalul a semnat nu mai putin de 188 de note informative pentru fosta securitate, „si astea sunt numai cele care s-au pastrat”, a precizat Ticu Dumitrescu.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1162755-quintus-dat-demisia-onoare-din-pnl.htm

 2. Excelent scris! Ar trebui sa citeasca toti oamenii politici articolul. Putina modestie nu ar strica.
  Desi, nu e despre ei, e despre noi.

 3. Complimente, domnule Stoica. Articolul nu e doar bine scris, cu har, dar poarta prin randuri niste semne de exclamare la care, mai ales politicienii, ar trebui sa fie atenti. Recunosc, pentru asta e nevoie de bun simt si o bruma de educatie.

 4. Articolul si observatiile – bune, dar faptul ca il numiti pe Domnul Quintus ”mos” in mai multe randuri m-a deranjat. Mai ales daca va erijati in moralizator. Nu credeti ca era mai potrivit ”senior”?

 5. Despre Blaga cel gras, rau si nasol, ok, isi merita perdaful, dar esti sigur ca celalalt chiar este cel mai bun model pentru o statuie? Ma mir, fiindca sunt sigur ca si tu, Fido, esti unul dintre ploiestenii care stiu adevarul. In sensul ca nu e suficient sa porti pantofi scalciati ca sa si fii demn de respect. Nici macar senectutea nu este de ajuns. Poti sa ai si 999 de ani, pacatele tineretelor nu se sterg. Iar din stupizenia asta, ca: „Trebuie să ai multă bărbăţie şi încăpăţânare să ajungi la vârsta asta”, cum a opinat sarbatoritul, ce trebuie sa intelegem, ca aceia care mor mai la vreme, ca sa zic asa, nu sunt destul de „barbati”?! Dar cei ce au murit de tineri in inchisori, atunci, demult, cand Quintus purta pantofi misto, nici ei nu erau prea „barbati”, nu?

 6. Despre Blaga cel gras, rau si nasol, ok, isi merita perdaful, dar esti sigur ca celalalt chiar este cel mai bun model pentru o statuie? Ma mir, fiindca sunt sigur ca si tu, Fido, esti unul dintre ploiestenii care stiu adevarul. In sensul ca nu e suficient sa porti pantofi scalciati ca sa si fii demn de respect. Nici macar senectutea nu este de ajuns. Poti sa ai si 999 de ani, pacatele tineretelor nu se sterg. Iar din stupizenia asta, ca: „Trebuie să ai multă bărbăţie şi încăpăţânare să ajungi la vârsta asta”, cum a opinat sarbatoritul, ce trebuie sa intelegem, ca aceia care mor mai la vreme, ca sa zic asa, nu sunt destul de „barbati”?! Dar cei ce au murit de tineri in inchisori, atunci, demult, cand Quintus purta pantofi misto, nici ei nu erau prea „barbati”, nu? E ca aveau nevoie de putin ajutor?

 7. In mod sigur blaga este un tip antipatic dar felul in care il critici dovedeste si ce caracter ai d-le stoica 1ar ,,seniorul” ionescu quintus nu cred ca este un model de urmat in viata.

 8. Cu scuzele de rigoare, articolul mi se pare un pic fortat.
  Hai inteleg cu ceasul, dar sa comentezi un om ca poarta un costum de 800 de EUR…nu stiu ce sa zic…Trebuia sa-si ia costume din polistiren de la APACA ca sa fi tu multumit? Oamenii politici vand imagine, iar in Romania nu merge asta cu „sarac si cinstit”. Daca esti sarac, esti considerat prost. Iar modestia nu e o virtute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *