Skip to content
Politică

„Blaturile” PNL-PSD. Vladimir Tismăneanu: Mă îndoiesc că se fac fără încuviințarea lui Orban EXCLUSIV INTERVIU

Evz

PNL a clamat în repetate rânduri că este gata să preia guvernarea în cazul în care actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE pierde puterea.

Redacția PSnews.ro i-a solicitat analistului politic Vladimir Tismăneanu în cadrul unui interviu mai amplu inclusiv opinia sa referitoare la Partidul Național Liberal. Profesorul Universității din Maryland pune la îndoială PNL și capacitatea sa de a guverna din mai multe rațiuni printre care vechea „idilă” cu PSD, „putredă și patogenă”. Mai mult, confruntat cu tema „blaturilor” PNL-PSD, Vladimir Tismăneanu remarcă că este greu de crezut că s-ar petrece „fără încuviințarea lui Orban”.

Reporter PSnews.ro: PNL a zis în repetate rânduri că este pregătit să preia guvernarea. Vi se pare că PNL este pregătit pentru un astfel de pas?

Vladimir Tismăneanu: PNL ar trebui să-și clarifice propria identitate și să-și precizeze pozițiile legate de tensiunile și derapajele din trecutul destul de apropiat. Aud, de pildă, că se pregătește un fel de revenire al celui pe care îl numeam frecvent, în 2012, El Crin. Fără El Crin, manechinul Tăriceanu nu-ar fi putut să-și facă de cap. PNL trebuie să explice care sunt rațiunile despărțirii de Tăriceanu și cât de credibilă este această ruptură. Am returnat în 2010 premiul Brătianu pentru că nu puteam acceptă idila dintre PNL și PSD. Era putredă și patogenă. Am câțiva amici în actualul PNL, dar am destule îndoieli despre faptul că ar putea prelua guvernarea.

Reporter PSnews.ro: Cum vedeți dvs. problema înțelegerilor pe care PNL le are cu PSD în diverse situații, mai ales la nivel local? 

Vladimir Tismăneanu: Ludovic Orban vine din structura „permanenților” peneliști. Alte personaje, îndeosebi locale, mențin mai mult sau mai puțin vizibile canale de comunicare și poate chiar colaborare cu pesediștii. Nu sunt deloc convins de credibilitatea PNL ca alternativă reală la regimul dragnioto-aldiot.

Reporter PSnews.ro: Are Ludovic Orban capacitatea de a opri „blaturile” PNL-PSD?

Vladimir Tismăneanu: N-aș vrea să mă hazardez în speculații, dar mă îndoiesc că aceste aranjamente, atâtea câte sunt și în măsura în care pot fi probate, se petrec fără încuviințarea lui Orban. Cum ziceam, la ora actuală, este greu să vezi în PNL o făgăduință legitimă a unui alt fel de guvernare. Prea multe schelete neasumate în dulap…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *