Blinken i-a avertizat pe unii politicieni americani că Azerbaidjanul ar putea invada Armenia în următoarele săptămâni

Antony Blinken
Sursa foto; Antony Blinken

Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat, în urmă cu două săptămâni, un grup restrâns de legiuitori că departamentul său analizează posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze în curând Armenia, spun două persoane familiare cu discuția, conform Politico.

Convorbirea indică profunzimea îngrijorării administrației americane cu privire la operațiunile Azerbaidjanului împotriva unei regiuni separatiste din vestul țării și la posibilitatea extinderii conflictului.

Președintele azer Ilham Aliyev a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care să lege Azerbaidjanul continental de o exclavă care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliyev a amenințat că va rezolva problema „prin forță”.

În cadrul unei convorbiri telefonice din 3 octombrie, legiuitorii l-au presat pe Blinken cu privire la posibile măsuri împotriva lui Aliyev ca răspuns la invazia Azerbaidjanului în regiunea Nagorno-Karabah, în septembrie, au declarat persoanele care au dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta despre această convorbire sensibilă.

Blinken a răspuns că Departamentul de Stat analizează căile de a trage la răspundere Azerbaidjanul și că nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care permite SUA să ofere asistență militară pentru Baku. El a adăugat că Departamentul de Stat a văzut posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei în următoarele săptămâni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: