Blinken spune că Danemarca şi Olanda trimit deja primele avioane F-16 în Ucraina

Sursă foto: president.gov.ua

Primul lot de avioane de luptă F-16 fabricate de SUA este deja transferat Ucrainei din Danemarca şi Olanda şi va survola cerul ucrainean în această vară, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken. La rândul său, guvernul norvegian a anunţat miercuri că va dona şase avioane de luptă F-16 Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile de apărare împotriva atacurilor aeriene ruseşti, relatează Reuters.

Antony Blinken, vorbind la un eveniment în marja summitului NATO de la Washington, a declarat că un pachet solid de sprijin pentru Ucraina va fi dezvăluit în următoarele două zile, ceea ce va construi „o punte clară şi puternică” pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„Sunt, de asemenea, încântat să anunţ că, în timp ce vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs de desfăşurare, venind din Danemarca, venind din Olanda”, a spus Blinken. „Iar aceste avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere în mod eficient împotriva agresiunii ruse”, a precizat Blinken.

Danemarca s-a angajat să doneze în total 19 avioane, în timp ce Ţările de Jos au promis să livreze 24 de aparate. Ambele ţări au fost forţele motrice din spatele unei coaliţii internaţionale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16.

La rândul său, Norvegia va dona şase avioane de luptă F-16 Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile de apărare împotriva atacurilor aeriene ruseşti, a declarat miercuri guvernul norvegian într-un comunicat, în timp ce liderii NATO participau la summitul de la Washington.

Liderii statelor membre NATO sunt pe punctul de a dezvălui noi ajutoare pentru Ucraina, pentru a o ajuta să se apere după invazia Rusiei din februarie 2022.

Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că livrările de F-16 sunt planificate să înceapă în 2024. „Combinate cu sisteme de apărare aeriană, avioanele de luptă vor fi vitale pentru a permite ucrainenilor să se apere împotriva atacurilor aeriene ruseşti”, a declarat Stoere într-un comunicat.

Norvegia anunţase în august anul trecut că va dona avioane F-16 Kievului, dar nu precizase câte. De atunci, Oslo a trimis două avioane F-16 în Danemarca pentru a fi utilizate la instruirea piloţilor ucraineni. Forţele aeriene norvegiene şi-au înlocuit flota de avioane F-16 cu modelul succesor, F-35.

O declaraţie comună a liderilor Statelor Unite, Danemarcei şi Olandei afirmă că guvernele danez şi olandez sunt în curs de a dona Ucrainei avioane F-16 de fabricaţie americană, cu sprijinul Statelor Unite. „Suntem recunoscători Belgiei şi Norvegiei pentru că s-au angajat să furnizeze aeronave suplimentare şi celorlalţi membri ai Coaliţiei pentru sprijinul lor”, se arată în declaraţie, Grupul s-a angajat să consolideze în continuare capacităţile aeriene ale Ucrainei.

Întărirea apărării aeriene a fost crucială pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruseşti. În primăvară, Moscova şi-a reluat atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, provocând pene de curent de amploare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că doreşte să dubleze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei pe parcursul verii şi că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja. Membrii NATO au anunţat livrarea a încă cinci sisteme Patriot şi a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina. Alte anunţuri de ajutor erau aşteptate la summitul din această săptămână de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianţei.

Avioanele F-16 au fost pe lista de dorinţe a Ucrainei pentru o lungă perioadă de timp din cauza puterii lor de distrugere şi a disponibilităţii globale. Avionul de vânătoare este echipat cu un tun de 20 mm şi poate transporta bombe şi rachete.

DE CE SOSIREA AVIOANELOR F-16 NU VA SCHIMBA RAPID SOARTA UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA

Un oficial NATO de rang înalt a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu a acumulat încă muniţiile şi personalul de care are nevoie pentru a-şi organiza propriile operaţiuni ofensive cu F-16 pe scară largă.

Durata procesului, de la procurarea avioanelor proiectate de SUA şi până la instruirea piloţilor ucraineni pentru a le pilota, a frustrat Kievul.

Rusia a avut timp să-şi pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul avioanelor F-16, iar Ucraina a trebuit să supravieţuiască cu o forţă aeriană redusă la o fracţiune din dimensiunea şi sofisticarea celei a inamicului.

Reuters prezintă câteva date despre modul în care F-16 ar putea ajuta Ucraina şi care sunt obstacolele care încă stau în calea unei desfăşurări eficiente:

IMPACTUL POTENŢIAL

Unii analişti spun că F-16 nu se vor dovedi singure un punct de cotitură în război, care a început cu invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. „Ar trebui să separaţi simbolismul de impactul real pe câmpul de luptă – care va fi util, dar modest, în special la început”, a declarat Mark Cancian, consilier senior în cadrul Programului de Securitate Internaţională al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Serhii Kuzan, preşedintele Centrului ucrainean de securitate şi cooperare, un grup de cercetare neguvernamental, a declarat că cel puţin 60 de avioane ar fi necesare pentru operaţiuni semnificative, pe măsură ce Ucraina ar încearca să respingă aviaţia rusă de la graniţele sale.

Deputatul Oleksandra Ustinova, care conduce comisia parlamentară pentru arme şi muniţii de la Kiev, a declarat că Ucraina ar avea nevoie de aproape 120 de avioane F-16 pentru a-şi spori semnificativ capacitatea aeriană.

În timp ce piloţii capătă experienţă pe cerul ucrainean şi armata îşi construieşte infrastructura aeriană, livrările iniţiale ar putea ajuta cel puţin Ucraina să îşi consolideze scutul aerian, spun experţii.

„Va oferi o anumită capacitate de apărare aeriană şi de adâncime, putând, de asemenea, să ajute la interceptarea Shahed-urilor (dronele construite în Iran) şi a rachetelor de croazieră. Deşi, este o modalitate foarte costisitoare de a face acest lucru, din punct de vedere al muniţiilor”, arată Justin Bronk, cercetător principal pentru putere aeriană şi tehnologie la Royal United Services Institute (RUSI).

Potrivit lui Kuzan, armata ucraineană a depus eforturi considerabile în ultimele luni pentru a reduce ameninţarea la adresa avioanelor F-16 care sosesc, atacând apărarea aeriană rusă. „Formarea câmpului de luptă, în special în sud, are deja loc”, a spus el. „Ucraina are capacitatea de a lovi sistematic cele mai importante complexe de apărare aeriană ale Rusiei”, spune deputatul ucrainean.

Mark Cancian de la CSIS a declarat că se aşteaptă ca Ucraina să încerce să deschidă breşe în apărarea Rusiei în perioada imediat premergătoare atacurilor planificate cu F-16, mai degrabă decât cu mult timp înainte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: