Skip to content
Politică

Blitzkrieg PSD în Parlament: 4 moțiuni simple, adoptate în DOAR 14 zile

facebook.com
" "

Războiul politic dintre PSD și PNL s-a concretizat, în ultimele două săptămâni, în patru moțiuni simple împotriva a 4 miniștri esențiali din Guvernul Orban, toate adoptate în Parlament de majoritatea formată în jurul social-democraților.

Deși toate moțiunile au fost adoptate cu o majoritate covârșitoare, premierul Ludovic Orban nu a luat nicio decizie în acest sens pentru că, spre deosebire de moțiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, cea simplă este doar un avertisment politic, premierul nefiind obligat să demită miniștrii vizați de demersul parlamentar.

Vă prezentăm mai jos o recapitulare a celor 4 teste la care au fost supuși, pe rând, miniștrii Guvernului Orban:

Florin Cîțu

Moţiunea simplă, intitulată “Virusul Cîţu a infectat economia naţională”, a fost aprobată, miercuri, 13 mai, de Camera Deputaților. Din 286 de deputați prezenți, 166 au votat „pentru“, 94 „împotrivă“, 27 s-au abținut, iar 28 nu au votat. Moţiunea simplă, prin care PSD cerea demiterea ministrului, a fost dezbătută în şedinţa de luni, 11 mai, a Camerei.

Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, ‘Virusul Cîţu’ a distrus aproape complet economia naţională. După aproape două luni de stare de urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie. Sondajele de opinie arată că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici. Mai simplu spus – 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie! Ce blestem pe această ţară ca, în cele mai grele momente, economia ei să fie condusă de cel mai dezastruos ministru al Finanţelor din istoria României”, se preciza în textul moţiunii simple.

Adrian Oros

Moţiunea simplă „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului  Adrian Oros”, iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat, a fost adoptată luni, 18 mai, în plenul Senatului.

Semnatarii moțiunii au cerut ca ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să demisioneze „până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României, şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei”.

„Stați liniștiți! Nu mă puteți intimida! Voi avea grijă ca fermierii să afle și de ultimul leu furat și de ce astăzi când vorbim nu își pot iriga pământurile! Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva mea este dovada clară că am început să deranjez grupurile de interese care au controlat Ministerul Agriculturii în ultimii ani”, a replicat Oros pe pagina personală de facebook.

Marcel Vela

Moţiunea simplă intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, a fost adoptată, marţi, 26 mai, de Senat, cu 65 de voturi „pentru”, 25 – „împotrivă” şi cinci abţineri. Semnatarii moţiunii solicitau demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Senatorii PSD asociau numele ministrului Vela cu „haosul”, îl acuzau că „a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa un milion de cetăţeni români” şi că a făcut din amenzi „o taxă mascată pe coronavirus”. Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela „nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (…), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Monica Anisie

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 27 mai moțiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie. Moţiunea intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” a trecut cu 172 de voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 47 de abțineri.

Pro România şi PSD solicitau demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, acuzând „haos” în domeniu, dar şi „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

„Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem – preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ – să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, se arată în textul moţiunii simple.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *