Skip to content
Externe

Blocajul din Canalul Suez ar putea duce la creșteri de prețuri la majoritatea produselor, în toată lumea

Captură Foto

Nici o navă nu circulă prin Canalul Suez, încă de marți, când un vas containere gigantic a rămas blocat transversal pasajului de trecere. Experții în logistică spun că această problemă se va reflecta foarte curând în prețurile mărfurilor din toată lumea. Blocajul poate însemna întârzieri de livrare la consumatorii din întreaga lume și prețuri mai mari ale combustibililor.

Efectele negative vor crește cu fiecare zi în care masivul Ever Green va rămâne pe loc. Totul poate fi afectat, de la alimente, mobilă, haine, pantofi la echipamente pentru fitness, electronice, piese auto și covoare, apreciază experții.

„În principiu, tot ce vedeți în magazine”, spune Lars Jensen, expert danez independent în transportul containerelor.

Aproximativ 12% din comerțul global trece prin Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roșie. Transporturile de petrol, produse de rafinărie, gaz natural lichefiat care-l traversează reprezintă între 5 și 10% din totalul global, a scris într-un email David Fyfe, economist șef la Argus Media, o firmă de cercetare a pieței.

EverGreen ţine în loc tranzacţii de circa 400 de milioane de dolari pe oră, număr bazat de valoarea aproximativă a bunurilor transportate în fiecare zi prin coridorul dintre Marea Roşie şi Mediterană, potrivit unei analize a publicaţiei britanice Lloyd’s List, citată de CNBC.

Lloyd’s spune că valoarea mărfurilor care trec prin canal în fiecare zi ajunge la 5,1 miliarde de dolari din direcţia est-vest şi 4,5 miliarde de dolari în sens opus. În plus, peste 50 de nave traversează zilnic coridorul.

Deja preţurile petrolului au crescut miercuri cu circa 6%, în urma eşuării unei nave în Canalul Suez, din cauza îngrijorărilor că incidentul ar putea bloca livrările de ţiţei în regiune, transmite Reuters.

Dacă mai stă înțepenit o săptămână sau mai mult, vor trebui cel puțin 10 zile suplimentare pentru că vasele vor fi redirecționate pe rute mai lungi, spune Fyfe.

„Sunt mărfuri de milioane de dolari în celelalte nave, iar dacă va trebui să aleagă alte rute însemnând mai mult timp, mai mult combustibil și mai multe costuri, acestea vor putea fi trecute pe seama consumatorilor”, spune Ian Woods, avocat specializat în transporturi maritime și partener la firma londoneză Clyde & Co.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *