Președintele SUA, Donald Trump, începe să le transmită liderilor Uniunii Europene ce trebuie să facă dacă vor să asigure pacea în Ucraina.
Trump a vorbit miercuri cu Vladimir Putin, punând în mișcare mecanismele pentru negocierile de pace, în timp ce secretarul apărării le explica aliaților europeni că a venit momentul să -și asume cea mai mare parte a cheltuielilor.
Bloomberg Economics calculează că protejarea Ucrainei și extinderea propriilor armate ar putea costa marile puteri ale continentului încă 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani.
Un astfel de angajament ar scoate la iveală fracturi pe care UE le-a trecut cu vederea de ani de zile. Dar cu un stat autoritar care amenință frontierele sale estice și cu o conștientizare crescândă a faptului că nu se pot baza pe Casa Albă, costul inacțiunii ar putea fi mult mai mare. Unii lideri și mulți oficiali din domeniul securității avertizează că, dacă europenii nu reușesc să creeze o forță de descurajare convingătoare, atunci Putin nu va face decât să-și intensifice încercările de a slăbi și, în cele din urmă, chiar de a destrăma atât UE, cât și alianța NATO.
„Fiecare președinte în parte a știut că securitatea transatlantică este benefică atât pentru SUA, cât și pentru Europa”, a declarat fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace pentru Bloomberg. Se pare că Trump crede că știe mai bine. Istoria va fi judecătorul acestei decizii”.
Oficialii europeni au fost uimiți de convorbirea lui Trump cu Putin, o mișcare diplomatică majoră despre care aliații cheie nu au fost anunțați, au declarat doi oficiali. Un alt susținător european al Ucrainei a numit-o o capitulare, spunând că SUA cedează cererilor-cheie ale lui Putin chiar înainte de începerea discuțiilor.
Evoluțiile dramatice au scos la iveală amploarea provocării cu care se confruntă europenii și pentru care, în prezent, aceștia sunt în mare măsură nepregătiți.
Bloomberg Economics a analizat costul sprijinirii Ucrainei prin negocieri viitoare, al reconstrucției țării distruse de război și al apărării sale, precum și al mobilizării de către Europa a unui factor de descurajare militară credibil în fața agresiunii viitoare a Rusiei.
Reconstrucția militară a Ucrainei ar putea costa aproximativ 175 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, în funcție de starea forțelor sale în momentul în care se va ajunge la o înțelegere și de cât teritoriu vor trebui să apere. O forță de menținere a păcii de 40.000 de oameni ar costa aproximativ 30 de miliarde de dolari în același interval de timp, deși Zelenski spune că vor fi necesare mult mai multe trupe.
Cea mai mare parte a banilor ar urma să fie alocată consolidării armatelor statelor membre ale UE și să împingă bugetul agregat al apărării spre aproximativ 3,5% din PIB, în conformitate cu ultimele discuții de la sediul NATO din Bruxelles. Finanțarea suplimentară ar urma să acopere stocurile de artilerie, apărarea aeriană și sistemele de rachete. Aceasta ar consolida frontierele estice ale UE, ar pregăti armatele UE pentru o desfășurare rapidă și ar impulsiona o creștere masivă a industriei europene de apărare.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News