Skip to content
Economie

Bloomberg: Politicul transferă povara fiscală actorilor străini. Planurile de afaceri vor fi revizuite în România

hotnews.ro

Intenția Guvernului de la București de a acoperi deficitul cu bani strânși printr-o nouă taxă, așa-numita taxă a lăcomiei, ar trebui să le reamintească băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vulnerabile pot fi în această regiune, notează Bloomberg.

În condiţiile în care sistemul bancar este în mare parte deţinut de bănci străine, o taxă pe bănci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara înăspririi fiscale de la actorii interni spre cei străini. Cei care urmăresc evoluţiile din Europa de Est ar trebui să fie familiarizaţi cu acest model”, susține Pasquale Diana, analist al Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, anunță B1.ro.

Băncile sunt lovite de taxe în Ungaria, Slovacia şi Polonia. Și, mai nou, în România. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că va introduce o taxă pe activele financiare ale băncilor.

Experiențele trecute au demonstrat că acţiunile dintr-o ţară pot avea efecte asupra întregii industrii bancare. Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria.

Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţi cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *