Skip to content
Economie Societate

Bloomberg: Volatilitatea din piețele de capital globale evidențiază un refugiu neașteptat în România, un „colț sărac al Europei”

InvestingRomania

Volatilitatea crescută de pe piețele de capital a scos la iveală un refugiu neașteptat într-un „colț sărac și instabil politic al Europei„, scrie Bloomberg despre bursa de la București. România a supraperformat majorității omoloagelor de la nivel global în ultimele 6 luni, în contextul în care acțiunile ieftine, îmbunătățirea rezultatelor financiare și creșterea economică rapidă au propulsat indicele BET, care și-a revenit de la minimul ultimilor 2 ani. În decembrie 2018, bursa de la București era împinsă de anunțarea OUG 114 la minimele ultimilor 2 ani.   În primele 6 luni, indicele BET a urcat cu 20%, potrivit datelor BVB, al doilea mare salt dintre indicii bursieri principali ai piețelor de capital din UE.   În graficul de mai jos, Bloomberg compară evoluția BET cu cea a indicelui pan-european Stoxx 600 (SXXP), a MSCI All Country Asia Pacific (MXAP) și a indicelui bursei de la Varșovia (WIG 20), scrie profit.ro.

Statutul de piața de frontieră și achizițiile de acțiuni în creștere din partea fondurilor de pensii contribuie la protejarea bursei locale de volatilitatea din piețele globale. Totodată, acțiunile românești sunt atrăgătoare pentru investitori datorită multiplilor de evaluare. Acțiunile din BET se tranzacționează la 7,8x câștigurile raportate (potrivit indicatorului PER – Price Earnings Ratio), comparativ cu 12x în Republica Cehă și Polonia, 13x în cazul indicelui MSCI Emerging Markets și 18x pentru Stoxx Europe 600. „Acțiunile locale se tranzacționează la multiplii de evaluare mici, ceea ce le face atrăgătoare pentru investitorii internațională și locali. Bursa din România a oferit unul dintre cele mai mari randamente ale dividendului la nivel global„, afirmă Alexandru Ilisie, manager de portofoliu la OTP Asset Management, citat de Bloomberg.

Schimbările reglementărilor legate de capital au susținut cumărarea de acțiuni din partea fondurilor de pensii de Pilon II, care dețin în prezent peste 20% din acțiunile disponibile la tranzacționare (free-float) și a căror stategie „buy-and-hold” (cumpără și păstrează-eng.) reduce volatilitatea. Totodată, reclasificarea Argentinei în categoria piețelor emergente în luna mai a majorat fluxurile de capital către România și alte piețe de frontieră, adaugă Ilisie. „Ca piață de frontieră, România reacționează de obicei mai lent la sentimentul global. Nu face parte din ETF-uri sau stategii pentru piețe emergente, deci nu există presiuni de vânzare„, potrivit lui Igor Muller, manager portofoliu la NN Investment Partners în Praga. Acesta adaugă că Banca Transilvania are „fundamente superbe” și o „creștere puternică a rezultatelor”, în timp ce Fondul Proprietatea a fost susținut de a zecea ofertă de răscumpărare de acțiuni desfășurată între 15 iulie și 19 august, la un preț peste cel al pieței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *