Premierul Nicolae Ciucă a demisionat astăzi, punând astfel în mișcare „rotativa” guvernamentală. Potrivit protocolului încheiat cu social democrații, Marcel Ciolacu ar trebui să preia funcția de premier. Între timp, liberalii și social democrații iau în serios ideea scoaterii UDMR de la guvernare. Kelemen Hunor nu pare a fi dispus să continue alături de PSD și PNL în cazul în care nu primește Ministerul Dezvoltării.
Șantajul UDMR
Tactica UDMR reprezintă un șantaj politic cât se poate de evident. UDMR le spune răspicat celor doi parteneri de guvernare că se va retrage de la guvernare. În realitate însă, UDMR ar avea mai mult de pierdut dacă ar decide să treacă în Opoziție.
Unul dintre cele mai evidente neajunsuri pentru UDMR ar fi pierderea influenței politice pe care o are ca membru al guvernului. Prin participarea la guvernare, UDMR poate promova și apăra interesele comunității maghiare din România în procesul decizional. Comunitatea maghiară reprezintă baza electorală a UDMR, iar retragerea de la guvernare ar diminua această influență și ar face mai dificilă obținerea unor beneficii și protecții specifice comunității. Fiind prezentă în guvern, UDMR poate influența politica publică și poate promova interesele maghiare în diverse domenii, precum educație, cultură și autonomie locală. Dacă UDMR se retrage de la guvernare, promovarea politicii maghiare ar fi pusă în dificultate și ar exista riscul ca aceste preocupări să fie neglijate sau ignorate de către guvern. Cu alte cuvinte, UDMR riscă să piardă o parte din votul comunității maghiare pe care o reprezintă în Parlament
Totodată, participarea în guvern conferă unei formațiuni politice legitimitate și credibilitate în ochii alegătorilor. Prin retragerea de la guvernare, UDMR ar putea să-și piardă din credibilitate și să devină mai vulnerabilă în fața criticilor și a atacurilor din partea altor partide politice sau a societății civile. Acest lucru ar putea afecta susținerea electorală și ar putea reduce capacitatea UDMR de a avansa și de a-și promova agenda politică. În același timp, fiind în guvern, UDMR beneficiază de oportunități politice și materiale. Prin retragerea de la guvernare, partidul ar pierde accesul la resurse și beneficii asociate poziției în executiv. Aceasta ar putea afecta capacitatea UDMR de a implementa proiecte și politici în beneficiul comunității maghiare și ar diminua influența sa în procesul de luare a deciziilor.
În fine, dacă UDMR s-ar retrage în Opoziție, s-ar pune într-o situație de autoizolare. Opoziția este una divizată, dominată de un partid extremist – AUR. Șansele ca UDMR, USR și AUR să colaboreze în actuala Opoziție sunt minime. În acest context, UDMR nu ar face decât să se izoleze și mai mult pe scena politică românească.
În concluzie, UDMR are doar de pierdut dacă se va retrage de la guvernare. Pe de altă parte, șantajul UDMR are șanse minime de reușită. Atât PSD, cât și PNL sunt direct interesate de Ministerul Dezvolării, mai ales în contextul în care urmează un an electoral. UDMR nu este în postura de a face pretenții. Un partid mic, de doar 5-6 procente, UDMR trebuie să se mulțumească cu participarea la guvernare. Ținând cont că PNL și PSD pot guverna și fără UDMR, potențialul său de șantaj în acest moment este aproape inexistent.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News