Skip to content
Economie Societate

BNR a atras depozite de 5,7 miliarde de lei de la bănci

Banca Națională a României a atras depozite de 5,7 miliarde de lei de la băncile comerciale la licitația săptămânală, încercând să aducă ratele din piața monetară mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară.
Sumele cu care băncile au venit la BNR sunt în scădere față de licitația precedentă, când au plasat circa 7,2 miliarde de lei la o dobândă de 2,5%, egală cu cea cheie, informează profit.ro.
Ratele medii pe termen scurt în piața monetară au scăzut în ultimele două zile ale săptămânii trecute și luni la sub 2%, după ce se aliniaseră la circa 2,5% în zilele anterioare.
Excesul de lichiditate din sistemul bancar persistă, cu o medie zilnică de circa 6,4 miliarde de lei în septembrie, în creștere de la 4,6 miliarde de lei în august.
Banca centrală a trecut la o politică de gestionare mai strictă a lichidității începând cu luna mai și în acest sens a organizat aproape constant licitații de atragere a depozitelor – o măsură de creștere a dobânzilor interbancare fără a mișca în sus dobânda cheie, deși inflația s-a plasat peste ținta BNR în fiecare lună din acest an.
Piața bancară dispune de resurse în lei mai mari decât poate plasa în credite, astfel că și dobânzile cu care remunerează economisirile populației, cu o medie de circa 2% pe sistem, rămân la un nivel sub rata inflației, care a fluctuat în termeni anuali în jurul a 4% în ultimele luni. BNR a anunțat continuare gestionării stricte a lichidității la ultima ședință de politică monetară.
Guvernatorul Mugur Isărescu preciza că și menținerea ratei cheie la 2,5% reprezintă o măsură de întărire relativă a politicii monetare, în condițiile în care marile bănci centrale reduc dobânzile sau vin cu măsuri de relaxare cantitativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *