BNR a pus lupa pe firmele zombi din România: sunt aproape în totalitate cu capital românesc

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Programele guvernamentale de garantare a creditelor pot avea efecte nedorite precum finanțarea companiilor neviabile din punct de vedere economic, numite în literatura de specialitate și firme zombi. Procesul de zombificare a economiei reprezintă susținerea artificială a companiilor nerentabile fie prin programe guvernamentale, fie prin credit bancar și/sau rate ale dobânzilor menținute la un nivel foarte mic, arată Banca Națională.

Acest proces poate apărea în special în perioade de recesiune economică sau crize și este asociat cu reduceri de productivitate pe termen mediu și lung și fragilizarea sectorului financiar, scrie Hotnews.ro.

Pe de o parte, firmele zombi au un nivel al productivității redus și o rezistență scăzută la șocuri. Pe de altă parte, dezvoltarea segmentului firmelor zombi poate fi însoțită de fenomene de evicțiune din piața creditului a firmelor performante (crowding-out) și de perturbare a mecanismelor concurențiale.

Aceste efecte sunt mai pronunțate dacă politicile care susțin firmele neviabile sunt menținute perioade mai lungi de timp, spun autorii raportului citat.

În România, segmentul companiilor zombi a luat amploare după criza financiară internațională din perioada 2007-2008. Deși aceste evoluții au fost similare cu cele observate la nivel european, magnitudinea semnificativ mai mare a fenomenului în cazul României a fost determinată de dificultățile întâmpinate de companii în restructurarea datoriilor și/sau ieșirea de pe piață, dar și de disciplina laxă la plată care a favorizat comportamente de optimizare fiscală.

Aceste companii au un grad crescut de transmitere a șocurilor în economie, au un grad mare de îndatorare (indicatorul datorii/active este de 2,4 ori mai mare comparativ cu media economiei) și au un nivel redus de lichiditate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: