Skip to content
Economie

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut în trimestrul II

Inquam Photos/Octav Ganea

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut în trimestrul II al acestui an cu 1,4 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2021, ajungând la 25% din PIB, în special pe seama majorării soldului depozitelor acestora, conform datelor Băncii Naţionale a României.

Elementele înregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o creştere de 1,6 puncte procentuale în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul II 2021, ajungând să reprezinte 5,9% din PIB, pe seama emisiunilor noi de titluri de natura datoriei, dar şi a plasamentelor efectuate în depozite overnight la instituţii de credit. S-a observat o uşoară scădere de 0,3 puncte procentuale în cazul altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe), aceste elemente reprezentând 6% din PIB„, menţionează BNR.

Elementele înregistrate sub instrumentele „Credite” şi „Participaţii şi acţiuni/unităţi ale fondurilor de investiţii” au cunoscut evoluţii constante, reprezentând 2,5%, respectiv 10,3% din PIB, în trimestrul II al anului 2022, notează Agerpres.

Angajamentele financiare ale administraţiei publice s-au diminuat cu 7,9 puncte procentuale la finalul trimestrului II 2022, în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului anterior, reprezentând 47,4% din PIB. Titlurile de natura datoriei, emise de administraţia publică, au reprezentat 31,6% din PIB, cu 8,7 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului precedent.

Această scădere este explicată de evoluţia instrumentelor de datorie pe piaţa internaţională de capital. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,7 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 7,2% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au diminuat cu 0,1 puncte procentuale, până la 7,7% din PIB„, subliniază banca centrală.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022 şi de 1,5% din PIB în trimestrul II 2021.

Administraţia centrală a prezentat un necesar de finanţare de 0,2% din PIB în trimestrul II 2022, comparativ cu 1,9% sută din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior.

Administraţiile locale au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,1% din PIB atât în trimestrul II 2022, cât şi în trimestrul II 2021.

Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022, în timp ce în trimestrul I 2021 au prezentat o capacitate de finanţare de 0,3% din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *