Skip to content
Economie Politică

BNR admite – opt bănci străine care operează în țară au acționat pentru a ține România în subdezvoltare economică

" "

Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, anunță într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că l-a solicitat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a recunoscut faptul că opt bănci străine care operează în România au acționat concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.

„Așadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt banci straine care operează în România, au avut o strategie sa mentina România în stare de sub-dezvoltare economică!!! E o concluzie de o gravitate extremă! Firesc, se nasc niște întrebări legitime:

" "

1.A fost sau nu intelegere de tip cartelar intre cele opt banci? In orice variantă, seamănă a subminare a economiei naționale!

2.BNR a constat acest lucru abia acum? Aceasta strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum?
Dacă a aflat abia acum, inseamna ca trebuie demis întreg Consiliul de administratie, iar daca au știut și au tăinuit, e și mai grav.

Pentru a ne lamuri, l-am invitat pe guvernatorul Isarescu, marți la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!”, arată Daniel Zamfir, pe Facebook.

Banca Naţională reproșează în mod direct cele mai mari opt bănci din România că nu îşi asumă prin strategiile pe următorii doi ani o creştere a creditării şi deci a intermedierii financiare, cu toate că realizează pe piaţa financiară românească profituri generoase, mult peste media UE.

Primele opt bănci din România, după totalul activelor, sunt BCR (capital majoritar austriac), Banca Transilvania (capital majoritar românesc), BRD-SocGen (francez), Unicredit Bank (italian), Raiffeisen (austriac), ING (olandez), CEC (românesc), Alpha Bank (capital majoritar grecesc).

Luarea de poziție a BNR constituie o premieră, fiind pentru prima dată când nu se mai limitează doar să constate o situaţie de fapt, ci avertizează că cele mai mari bănci din România au strategii care nu contribuie de fapt la dezvoltarea sistemului bancar şi a prezenţei sale în economie, ci dimpotrivă, acţiunile lor vor duce la diminuarea intermedierii financiare.

" "

2 comentarii la “BNR admite – opt bănci străine care operează în țară au acționat pentru a ține România în subdezvoltare economică

  1. Zamfir asta e cel mai prost economist pe care l am vazut vreodata. Iar concluziile astea sunt de o stupiditate feroce. Faptul ca majoritate firmelor romanesti declara profit zero. fac evaziune, sau patronii curata activele si apo declara insolventa, o fi avand legatura cu rrfuzul bancilor de a le da credite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *