Skip to content
Economie

BNR ar putea creşte dobânda cheie la 5,75%. Ce se va întâmpla până la finalul anului

Banca Națională a României este așteptată să livreze astăzi încă o creștere de 1 punct procentual a ratei cheie, în condițiile inflației ridicate și peste așteptări, precum și ca răspuns la mutările celorlalte bănci centrale din regiune.

BNR a majorat în iulie dobânda cheie cu un punct procentual la 4,75%, surprinzând analiștii, care așteptau ca banca centrală să mențină pasul anterior de 0,75 puncte procentuale. Acum, analiștii, care au răspuns unui chestionar Bloomberg, se așteaptă la o nouă majorare de un punct procentual, scrie profit.ro.

Rata inflației a crescut în iunie la 15,1%, de la 14,5% în mai, depășind din nou estimările băncii centrale. Este cea mai ridicată inflație din ultimii 19 ani, care însă prinde BNR cu cea mai mică rată cheie din regiune – recent, Banca Ungariei a ajuns cu rata cheie la 10,75%, Banca Cehiei la 7% și Banca Poloniei la 6,5%.

”BNR a semnalizat recent că urmărește să reducă diferențialul de dobândă față de vecini (Polonia), dar în același timp să țină ratele din piață în linie cu nivelul din Europa Centrală și de Est prin gestionarea strictă a lichidității din piață în vederea menținerii stabilității leului”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

BCR se așteaptă la o creștere de 0,75 puncte procentuale a ratei cheie la ședința curentă și la încă două majorări de 0,5, respectiv 0,25 puncte procentuale în ședințele următoare din octombrie și noiembrie, ultimele din acest an, astfel că rata cheie ar urma să ajungă la 6,25% pe an și rata Lombard, considerată cea relevantă în mediul actual de lichiditate, la 7,25% pe an (față de 5,75% în prezent).

Piața pare să o fi luat cu mult înaintea BNR deja. ROBOR la 3 luni a ajuns de la 6,5% în urmă cu o lună la peste 8% (8,11% joi, față de 7,01% cotația la 3 luni din Polonia) în timp de dobânda medie la tranzacțiile interbancare, pe baza căreia se calculează IRCC (indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor) a ajuns la 5,9-6% în ultimele două săptămâni de la sub 5% în luna precedentă.

”Acest lucru arată că mai multe majorări sunt așteptate dar reflectă, de asemenea, și deficitul persistent de lichiditate din piața monetară”, explică Valentin Tătaru, economist șef al ING România.

Dacă ratele la credite sunt așteptate să crească simțitor în perioada următoare ca urmare a majorării indicatorilor de referință, și în dreptul ratelor la depozite vedem o creștere în ultimele luni, în condițiile în care băncile sunt nevoite să caute resurse la clientelă pentru a finanța o creștere încă ridicată a creditării, mai ales în sectorul companiilor. Rata dobânzii cheie este cel mai adânc în teritoriu negativ în România în comparație cu restul țărilor din Europa Centrală și de Est, însă acest lucru nu e valabil și pentru rata interbancară la 3 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *