Skip to content
Politică

BNR arată cum dezechilibrează statul român piața creditării

BZI.ro

Ultimele date transmise de Banca Națională Română (BNR) dezvăluie modul în care statul român dezechilibrează piața creditării, în detrimentul economiei reale: creditul guvernamental a crescut de trei ori mai rapid decît cel privat în ultimele 12 luni.

În aceste condiții, băncile stau relaxate, nu au nevoie să crediteze economia reală sau persoanele fizice.

Băncile nu au nevoie să crediteze economia reală sau persoanele fizice deoarece au un client gras: statul român. În perioada februarie 2016 – februarie 2017, creditul neguvernamental a crescut cu 2,1%, dar creditul guvernamental a crescut cu 7,4%, reiese din datele transmise joi de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Realitatea.net

„La 28 februarie 2017, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 2,1% (1,9% în termeni reali) faţă de 29 februarie 2016, pe seama majorării cu 13,9% a componentei în lei (13,7% în termeni reali) şi a diminuării cu 10,6% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 11,5%). La 28 februarie 2017, creditul guvernamental a crescut cu 7,4% (7,2% în termeni reali) faţă de 29 februarie 2016″, se arată într-un comunicat al BNR.

De cealaltă parte, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut ân februarie 2017 cu 12,7% (12,4% în termeni reali) faţă de februarie 2016. Iar depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 9,6% (9,4% în termeni reali).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 3,2%. Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 9,1%, iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei au scăzut cu 8,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au diminuat cu 9,2%), a mai comunicat BNR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *