BNR avertizează: Marjele de profit practicate de sectorul imobiliar sunt cele mai mari

Banca Națională a României
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Datorită marjelor confortabile de profit și a împrumuturilor făcute în perioada în care dobânzile erau mici, firmele românești nu au suferit prea mult de pe urma scumpirii creditului. Dar situația s-ar putea înrăutăți în 2024.

Variația ratelor dobânzilor, care definesc „prețul banilor”, au consecințe majore pentru companii și se transmit prin intermediul prețurilor în întreaga economie, scrie Hotnews.ro.

În urmă cu doi ani, firmele se împrumutau de la băncile din România la dobânzi de circa 4%. În noiembrie 2023, băncile împrumutau firmele la o dobândă de aproape 9%, adică dublu. În noiembrie 2021, dobânda-cheie a BNR era de 1,75%. Acum e de 7% și probabil că nu va scădea înainte de aprilie 2024. E drept, această transmisie a dobânzii BNR în costul creditului nu se poate face peste noapte întrucât o parte din firme au credite cu dobândă fixă în primii ani, iar băncile trebuie să aștepte până la scadența acelei perioade pentru a le crește ratele. Oricum, cei care doresc să contracteze un împrumut pentru finanțarea unui nou proiect o fac în condiții mult mai dure decât în ​​trecutul apropiat.

În ciuda dublării ratelor dobânzilor, profiturile companiilor au crescut

Profitul net a înregistrat majorări pentru toate sectoarele de activitate, potrivit calculelor BNR, sectorul utilități și industria extractivă plasându-se în top după nivelul majorărilor (+286%, respectiv +186%).

În cazul celorlalte sectoare, intervalul de creștere a profitului net a fost între 11% (pentru industria prelucrătoare) și 37% (pentru construcții și imobiliare). „Această îmbunătățire a profitului s-a datorat și practicării de către unele sectoare a unor marje mai mari. Nivelul acestora a crescut față de anii anteriori la nivel agregat (+1 punct procentual, până la 8%), precum și pentru cele mai multe dintre sectoare. Cele mai mari creșteri față de anul 2021 au fost în cazul sectorului utilități (+7 puncte procentuale), industriei extractive (+3,2 puncte procentuale) și sectorului imobiliar (+2,9 puncte procentuale). Marjele de profit practicate de sectorul imobiliar sunt în continuare cele mai ridicate (24%), urmate de cele din industria extractivă (17%)”, mai arată Banca Centrală.

Lunile următoare se vor dovedi totuși mai dificile

Grupurile mari de firme sunt mai puțin dependente de bănci (și de scumpirea creditelor) deoarece pot opta pentru emiterea de obligațiuni sau chiar să recurgă la datorii privat. În schimb, companiile mici nu au astfel de posibilități, lor rămânându-le doar împrumuturile bancare. Iar profilul lor de risc e mai mare decât al corporațiilor, ceea ce face ca dobânzile pe care le au de achitat să fie mai mari. Această diferență de un punct și creșterea recentă a ratelor sunt deloc neglijabile în conturile unui IMM.

Peisajul micilor firme românești nu arată deloc bine. Aproape o treime din companii au deficiențe masive de capitalizare (aproape 140 de miliarde de lei), cu implicații asupra disciplinei la plată, precum și asupra accesului la credite. Acestea generează 58% din restanțele nebancare, potrivit BNR și 21% din creditele aflate în stare de neperformanță. Majoritatea firmelor atipice sunt cele cu zero salariați (38,6% din companiile nefinanciare), iar 21% dintre firme au o cifră de afaceri nulă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: