BNR: Datorită fondurilor europene am evitat recesiunea

Sursă foto: robert-schuman.eu

Recesiunea a fost evitată. Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, arată că importanța fondurilor PNRR venite de la Uniunea Europeană în 2023 a fost covârșitoare. 3,6% din totalul investițiilor publice de 5,9% din PIB au provenit din fonduri europene. Conform acestuia, România a primit de când este membră UE și până acum 62 de miliarde de euro din fonduri europene.

”Fondurile europene sunt mai mult decât o simplă infuzie financiară pentru România, ele reprezintă o oportunitate istorică, poate unică, de a transforma economia națională prin creșterea competitivității inclusiv accelerând dezvoltarea infrastructurii. Aceste capitaluri oferă României șansa de a depăși decalajele structurale, de a grăbi convergența (sperăm și inovația) și de a ne îmbunătăți poziția pe piața unică europeană”, arată Cristian Popa într-una din postările sale pe o rețea de socializare.

În 2023, ponderea cheltuielilor de investiții finanțate din fonduri externe și PNRR a fost semnificativ mai mare decât cea a investițiilor din surse naționale. Deci, investim mai mult pe banii europenilor decât pe ai noștri. Mai exact, din 5,9% investiții publice în PIB, 3,6% au avut ca sursă de finanțare fondurile europene inclusiv PNRR, iar 2,3% au fost finanțate din fonduri naționale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: