Skip to content
Politică

BNR, decizie de ultimă oră: gradul de îndatorare la creditele pentru persoane fizice, limitat

republica.ro

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a votat astăzi, conform informațiilor Profit.ro, noul regulament privind impunerea unor grade maxime explicite de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, o premieră după anul 2007. Măsura va afecta atât creditele ipotecare, cât și pe cele de consum.

Gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro, indiferent de destinația creditului, consum sau ipotecar, după cum Profit.ro a anunțat săptămâna trecută. În cazul creditelor ipotecare pentru achiziția unei locuințe, gradul maxim crește cu 5 puncte procentuale în situația în care debitorul nu are sau nu a avut altă locuință proprietate personală. Pragurile nu sunt aplicabile în cazul refinanțărilor.

Băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) pot să depășească această limită pentru debitorii cu venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentând 15% din creditele acordate în trimestrul anterior. Situația creditelor din această categorie se calculează și se raportează trimestrial. Excepția nu se aplică creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent în lei). Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor. Într-o formă anterioară discutată de banca centrală, pragurile erau mai ridicate și diferențiate în funcție de destinația creditului: 55% pentru cei care iau un credit cu dobândă fixă în lei pentru un imobil în care urmează să locuiască (respectiv 45% în cazul celor cu dobândă variabilă), dar mai permisivă pentru creditele de consum, a căror grad de îndatorare era limitat la maximum 30% (respectiv 25% pentru cele cu dobândă variabilă). Aceste limite urmau să fie calculate la venitul net, din care erau scoase cheltuielile de subzistență, precum și obligații de plată precum taxele, impozitele și asigurările, conform Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *