Skip to content
Economie Politică

BNR desființează afirmațiile senatorului Șerban Nicolae. Cât costă de fapt ținerea aurului la Londra

Wall-Street.ro

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat că orice modificare a statutului băncii centrale are nevoie de avizul Băncii Centrale Europene și că alte inițiative din trecut au eșuat în lipsa acestuia, informează Profit.ro. În plus, cheltuielile anuale cu custodia aurului au fost în jurul a 300.000 de lei în ultimii ani și nu de euro, potrivit raportului anual.

Declarația vine după ce senatorul Șerban Nicolae a susținut, joi, că nu este nevoie de consultări cu Banca Centrală Europeană pentru că nu există reguli cu privire la modul în care trebuie plasată rezerva de metal prețios. Nicolae mai spune că BNR plătește cam 300.000 de euro pe an pentru custodia aurului la Banca Angliei și că prin aducerea lingourilor în țară s-ar face economii.

România ține la Banca Angliei, în Londra, 61,2 de tone din cele 103,7 tone de aur monetar din rezerva internațională, iar liderii PSD vor să modifice legea astfel încât lingourile să fie aduse în țară.

Orice modificare a legii 312/2004 privind statutul BNR presupune un aviz de la Banca Centrală Europeană. Au mai fost încercări de modificare a acestei legi și ele nu s-au făcut în lipsa avizului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale.

O astfel de modificare de statut a fost încercată în 2016 la inițiativa fostului senator ALDE Cristina Anghel, care inițiase un proiect prin care conducerea BNR ar fi fost demisă automat în cazul în care raportul anual de activitate era respins de Parlament. Proiectul a fost respins definitiv în 2017 de forul legislativ, îngrijorat de posibilitatea unei proceduri de infringement deschisă de Comisia Europenă.

Senatorul PSD Șerban Nicolae susține că România ar economisi circa 300.000 de euro prin aducerea aurului în țară, la BNR. Suciu indică, însă, o sumă de peste patru ori mai mică, disponibilă în raportul anual al BNR. Astfel, banca centrală a cheltuit, potrivit documentului, 309.000 de lei (circa 65.000 de euro) în 2017 și 323.000 de lei în 2016 pentru operațiuni legate, în principal, de custodia aurului de la Londra.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae (PSD) au inițiat un proiect de lege prin care vor să modifice legea de funcționare a BNR astfel încât banca centrală să fie obligată să aducă aurul ținut la Londra în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *