Skip to content
Economic Politică

BNR face educație financiară. Care este scopul depozitării aurului la Londra

Oficiali ai BNR au declarat, joi, că depozitarea rezervei de aur la Londra ajută la micșorarea costurilor de finanțare ale României. ”Obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate este un obiectiv secundar”, spun oficialii BNR.

Replica băncii a venit după ce unele publicații au criticat BNR pentru faptul că nu încasează dobânzi la aurul depozitat. Dacă aveți o casetă de valori la o bancă nu plătiți pentru aceasta, întreabă retoric oficialii băncii.

Banca deplânge faptul că cei care critică citează doar opiniile celor care susțin acest punct de vedere, fără să fie luate în considerare documentele BNR, în care sunt explicate exact argumentele, arată Digi24.ro.

Este vorba de ”Raportul anual 2017, pag. 167 -180, – Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017”, lucrarea lui Paul Văleanu, ”Atenţie la cifre!”, de găsit AICI sau cea a lui Cătălin Dumitrescu, ”Adevărul despre aurul României – răspunsul unui coleg de generaţie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar”, disponibilă AICI.

Puteți citi mai jos, în întregime, opinia BNR:

Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuții și responsabilități clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale, spune BNR.

Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea unor bonificații prin dobânzi. Aceasta este menirea rezervei internaționale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent și eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate și diversificarea riscurilor bilanțiere ale instituției, siguranța și lichiditatea plasamentelor. Obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate este un obiectiv secundar.

BNR a obţinut în perioada ultimilor ani profit bilanţier considerabil prin fructificarea inteligentă a altor componente ale rezervei internaționale şi nu a fost nevoită să utilizeze în acest scop rezerva de aur. Consiliul de administrație al BNR a decis în 2006 să nu mai facă astfel de operațiuni de vreme ce randamentele obținute și, ulterior, în contextul crizei internaționale, riscurile crescute nu mai făceau posibilă îndeplinirea obiectivelor de prudență și siguranță care circumscriu activitatea de administrare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *