Skip to content
Politică

BNR face lumină în problema Greciei: „Când se îmbolnăvesc părinţii…” Ce soartă ar putea avea sistemul bancar din România

Banca Naţională a României taie nodul gordian în problema Greciei: „Când se îmbolnăvesc părinţii…” Ce soartă ar putea avea sistemul bancar din România

BNR va sprijini subsidiarele elene din România, pe fondul situaţiei din Grecia, care s-a înrăutăţit dramatic în ultimele zile, a declarat, duminică, pentru bursa.ro, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Centrală de la Bucureşti.

Oficialul Băncii Naţionale i-a îndemnat pe deponenţi „să nu repete greşelile din trecut”, referindu-se la retragerile de numerar efectuate în urmă cu câţiva ani de la alte bănci, „fără motive reale”.

Nicolae Cinteză a afirmat: „Când se îmbolnăvesc părinţii, nu se îmbolnăvesc automat şi copiii. La noi nu sunt probleme, iar dacă se vor închide băncile greceşti nu înseamnă că vor fi afectate şi fiicele lor din ţara noastră. Dată fiind calitatea unităţilor bancare româneşti cu capital grecesc, BNR le va sprijini şi nu le va lăsa să cadă”.

La începutul acestui an, Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul BNR) a dat asigurări că sistemul nostru bancar va rezista eventualelor tulburări generate de situaţia financiară din Grecia.

În plus, Banca Naţională a României se pregăteşte să suspende dreptul de vot pe care băncile greceşti îl au în calitate de acţionari ai unor operatori bancari de la noi, în cazul în care instituţiile elene ar intra în incapacitate de plată, a arătat Nicolae Cinteză. În opinia sa, măsura ar fi bună atât pentru băncile-mamă, cât şi pentru subsidiare, deoarece ar proteja investiţiile din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *