BNR nu a avizat încă moratoriul asupra creditelor agricultorilor, Guvernul așteaptă – surse

Sursă foto: Facebook

Guvernul a discutat doar în primă lectură ordonanța de urgență prin care stabilește un moratoriu la contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, afectați de seceta pedologică în 2023, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024. Adoptarea ordonanței în această săptămână a fost o condiție a încetării protestelor, dar surse guvernamentale a declarat pentru Profit.ro că ordonanța nu a fost încă avizată de BNR.

Unul dintre liderul fermierilor, Dănuț Andruș, a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care și amânarea ratelor, explicând că ordonanța cu aceste moratoriu este în avizare și a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea ședință de Guvern.

După cum a relatat Profit.ro, Executivul pregătește un moratoriu la contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, afectați de seceta pedologică în 2023, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024.

Băncile și firmele de leasing sunt nemulțumite, însă, deoarece nu au fost întrebate dacă sunt de acord cu moratoriul pentru agricultură pregătit de Guvern.

Astfel cu Asociația Română a Băncilor ar fi avut deja discuții, iar azi au avut consultări cu BNR, care nu a emis încă un aviz până la terminarea ședinței de Guvern.

Nu este exclus ca în această săptămână Guvernul să mai facă o ședință, pentru adoptarea moratoriului și a altor măsuri solicitate de agricultori și transportatori.

Prin derogare de la prevederile OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și ale OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență, se  suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024, este decizia pregătită – care poate fi consultată pe larg AICI.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: