Skip to content
Politică

BNR, reacţie promptă după ce un consilier al lui Ponta şi-a retras banii din băncile greceşti

Banca Naţională a României (BNR) are o reacţie promptă după ce un consilier al premierului Victor Ponta şi-a retras banii din băncile greceşti.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că Gyorgy Frunda, consilier al lui Ponta, a reacţionat emoţional când şi-a retras banii din băncile greceşti. Reprezentantul Băncii Centrale a părut deranjat că Frunda a făcut publică informaţia, relatează ziare.com.

„Să faci o virtute dintr-o emoţie… nu vreau să comentez, dar cam asta se întâmplă”, a afirmat Suciu.

El a precizat că mesajele BNR nu vor doar să liniştească populaţia, ci dovedesc că sistemul bancar este unul solid.

„Domnul Frunda nu face decât să arate, încă o dată, cât de solid şi cât de eficient este sistemul bancar din România. Noi, la Banca Naţională, când dăm mesaje despre băncile româneşti cu capital grecesc, nu o facem pentru că vrem să liniştim lumea, dându-i un ceai de tei. Avem constrângeri legale care ne cer să dăm informaţii de bună calitate, corecte şi extrem de complete. (…) Atunci când spunem că băncile cu capital grecesc (care sunt bănci româneşti, sunt solide, sunt solvabile, au lichiditate şi active valoroase), o spunem cu greutatea legii din spate şi cu credibilitatea pe care o are conducerea acestei instituţii foarte serioase (BNR – n.r.)”, a mai spus Dan Suciu.

Mai mult: el a apreciat că gestul lui Gyorgy Frunda poate fi interpretat într-un sens favorabil pentru sistemul bancar.

„Faptul că domnul Frunda are posibilitatea, pe care i-o dă sistemul bancar, să opteze pentru orice bancă mi se pare un lucru foarte sănătos. 98% dintre depozitele din România sunt sub 100.000 de euro. Deci ele sunt garantate automat, indiferent în ce bancă sunt depuse”, a punctat Suciu.

Marţi, consilierul Gyorgy Frunda a declarat că şi-a mutat deja banii din băncile greceşti, în actualul context incert pentru Grecia.

„Nu ştiu în ce măsură băncile greceşti din România vor avea de suferit sau nu, dar toţi prietenii mei, inclusiv eu, am avut depozite la bănci greceşti, ni le-am mutat în altă parte”, a dezvăluit fostul senator UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *