BNR reconfirmă perspectiva scăderii ratei inflaţiei în primele luni ale anului

Sursa foto: Inquam Photos / Ioana Fredi-Avram

Noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior, arată Banca Naţională a României (BNR), care a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an.

”Noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior. Descreşterea va fi antrenată în principal de efecte de bază consistente şi de decelerarea creşterii preţurilor importurilor, dar în contextul persistenţei efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicii preţurilor alimentelor şi energiei de condiţiile meteorologice nefavorabile din 2024 şi de majorarea cotaţiilor unor mărfuri, precum şi de creşterea consumului de energie în lunile de iarnă”, arată raportul BNR.

Incertitudini şi riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, în condiţiile implementării din debutul acestui an a pachetului de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent în scopul consolidării bugetare în contextul Planului bugetar-structural naţional pe termen mediu convenit cu Comisia Europeană şi al procedurii de deficit excesiv. O sursă de incertitudini şi riscuri rămân însă şi condiţiile de pe piaţa muncii şi dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate evoluţiei preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice.

Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa şi de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice. Totodată, absorbţia şi utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ele sunt însă esenţiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: