BNR, semnal de alarmă în privința economiei. Economist: O recesiune aproape inevitabilă

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Pentru că statul cheltuie peste ce adună în vistierie, România are o problemă uriașă cu deficitul bugetar, spune guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Românii nu vor nici taxe mai mari și nici ca statul să-și reducă drastic cheltuielile. Problema deficitului este și motivul pentru care BNR nu a luat măsuri mai dure în lupta cu inflația, care a urcat în ianuarie la 7,4% după majorarea și introducerea de către Guvern a unor taxe noi. După saltul din ianuarie, inflația va scădea, spune BNR, la 4,7% la sfârșitul lui 2024.

Economistul Adrian Negrescu a vorbit pentru PS News despre declarațiile făcute de guvernatorul BNR. Acesta a abordat atât problema inflației, cât și soluțiile imaginate de BNR pentru a reduce deficitul bugetar.

Sursa foto: Adrian Negrescu

Își va atinge BNR ținta de inflație până la finalul anului 2024?

Adrian Negrescu consideră că BNR va rata ținta de inflație propusă pentru finalul acestui an.

„BNR, în ultimele sale estimări, a ratat de fiecare dată ținta de inflație în ultimii ani, iar mai mult ca sigur și de această dată o va rata, pentru că să nu uităm că în a doua parte a anului, începând cu septembrie vor crește pensiile. Acest lucru va pune gaz pe focul inflației. Nu este exclus ca în ultima parte a anului acesta să asistăm la o nouă creștere a inflației pe fondul acestor creșteri de venituri.

Suntem din păcate într-o spirală inflaționistă, în care creșterile de salarii și de pensii amplifică inflația care mai departe amplifică creșterile de salarii și pensii. Nu vom ieși din această spirală decât prin două situații ori prin recesiune, ori printr-o administrare mult mai eficientă a banului public”, a spus Adrian Negrescu.

Un semnal de alarmă de la BNR

Adrian Negrescu consideră că BNR trage un semnal de alarmă, iar România ar putea ajunge în recesiune.

„Ce a spus guvernatorul astăzi e decriptat prin prisma semnalului de alarmă pe care îl trage. Anul trecut am evitat recesiunea, dar este posibil ca în acest an să nu om ai putem face. Am încheiat anul trecut cu o scădere economică în trimestrul IV de 0,4%, iar dacă și în primul trimestru din acest an vom avea o scădere economică, deja vom fi în recesiune tehnică. Toate datele arată că din păcate economia stagnează, producția industrială este la minimul lui 2015 iar inflația afectează puternic mediul de afaceri și veniturile populației.

Toate aceste condiții puse cap la cap duc spre o recesiune aproape inevitabilă, mai ales că banii europeni care ar fi putut fi un colac de salvare pentru România, e posibil să nu-o primim la nivelul la care aș estima”, a spus economistul.

Tăierea cheltuielilor și majorarea impozitelor, posibile soluții?

În viziunea lui Adrian Negrescu declarațiile lui Mugur Isărescu trebuie citite printre rânduri, iar statul ar trebui să ia măsuri urgente prin reducerea drastică a cheltuielilor publice.

„Domnul Isărescu vorbește despre măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar, adică reducerea drastică a cheltuielilor publice și reorganizarea aparatului de stat, cel care a ajuns să genereze mare parte din deficitul bugetar cu care ne confruntăm. E un semnal de alarmă tras de Mugur Isărescu. E un semnal de alarmă mascat însă într-o serie de declarații pozitive. Isărescu nu are cum să vină cu semnale negative pentru că ar influența și mai mult percepția investitorilor în privința României. Din această perspectivă trebuie să citim printre rânduri declarațiile lui Isărescu și trebuie să vedem realitatea pe care o înfățișează acesta, aceea a unui stat în care cheltuielile depășesc cu mult veniturile, insuficient reformat și care presează mediul de afaceri pentru a salva situația”, a spus economistul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL