Skip to content
Opinii & Analize

BNR: singura Bancă Centrală din lume cu bonus de performanță

Isărescu a acordat începând cu anul de criză 2009 și până în prezent 100 milioane de Lei în bonus de performanță și 120 de milioane de Lei în alocări pentru Fondul de Rezervă aflat la dispoziția CA BNR (pentru paranghelii  și văruit cu Aedificia Carpați). Cheltuielile pentru Mercedes, Maybach, trimestriale intră la cheltuieli de întreținere.

În tot acest interval de timp, BNR a ratat sistematic singurul obiectiv stipulat de Parlamentul României în Statutul BNR și anume ținta de inflație, pe care a nimerit-o doar în 2012.

Bonusul de performanță și Fondul aflat la discreția CA BNR face ca BNR să fie unică în lume.

Motivul pentru care monopolul statului care are în grijă și Rezerva valutară nu este remunerat în lume prin bonus de performanță și fond pentru parangheliile CA BNR este de bun-simț: Banca Centrală trebuie să folosească resursele aflate la dispoziție și forța data de monopol pentru a îndeplini obiectivul dat prin lege, stabilitatea prețurilor (nivelul țintei este ales tot de Isărescu ca să îi fie mai ușor la justificat rătările, practic este lăsat să își așeze singur poarta unde crede că nimerește).

În Rapoartele Anuale ale BNR prezentate Parlamentului României se menționează, pentru anii cu pierdere, adică până în 2008, urmatoarele : ”acționând în interes public, în scopul combaterii inflaţiei şi consolidării poziţiei valutare a statului, Banca Naţională a României a înregistrat, în condiţiile expuse anterior, pierderi operaţionale. Acestea reprezintă, în esenţă, costul dezinflaţiei realizate de România”.

Altfel spus monopolul statului și care are în grijă rezervele statului folosește aceste resurse pentru a stabiliza prețurile, obiectivul BNR și nu pentru a se îmbogăți sau pentru a benchetui cu vin din producția Guvernatorului Isărescu.

Celelalte Bănci Centrale din lume fac profituri, unele de zeci de ori mai mari decât BNR, pe seama rezervelor țărilor lor, dar nu le prăduiesc prin bonus de performanță ci le inapoiază acționarilor, statul în cazul României, sau le alocă la Capitalul Băncilor Centrale respective.

Nu este pentru prima dată când Guvernatorul Isărescu dezinformează Parlamentul României, probabil pentru că nu participă la comisiile de anchetă ci doar la cele pre-aranjate.

La ultima prezență în Parlamentul României, Isărescu a afirmat că a acordat bonus de performanță pentru a nu îi pleca talentele din BNR. Ar fi o răutate sau o justiție poetică să așteptăm să vedem unde se angajează acoliții după schimbarea CA BNR și ce vor face la noile examene. Prin urmare trebuie precizat că toate băncile centrale au rezolvat problema retenției de talente, inclusiv din bazinul geografic de origine a lui Isărescu, prin creșterea pachetelor salariale și nu prin bonus de performanță sau prin fond la discreția CA BNR.

Mai mult chiar. Isărescu și-a aprobat creșterea de 3 (trei) ori a veniturilor în perioada 2009-2012, probabil tot de frica de a nu fi furat de alții …

Sursa fondurilor din bonusul de performanță e variată, de la manipularea cursului de schimb, la manipularea Robor și a dobânzii de finanțare a Statului Român și finanțarea băncilor ca intermediari de plasament, la administrarea Rezervei valutare aparținând tot României și pentru care BNR doar acționează pentru îndeplinirea obiectivului.

4 comentarii la “BNR: singura Bancă Centrală din lume cu bonus de performanță

  1. Isarescu e platit putin raportat la cat de bun este in finante economie si management bancar… luciane…isare…….tu esti putin frustrat se stie de ce….. au curs rauri de cerneala pe tema… probabil te intorc cu cheia si pe tine moguli autohtoni….

    1. O fi plătit puțin raportat la nivelul lui de traducător comunist, dar compensează prin lungimea contractului. Se apropie de 30 de ani în funcție, multe peste reușita lui Ceaușescu.

    2. La Isărescu nu este o problemă de longevitate, ci o problemă de costuri. Isărescu s-a dovedit mult prea scump. Cu el la cârma supravegherii bancare și politicii monetare, până în anii 2004, costurile manifestate inclusiv prin prăbușirea băncilor (de la Dacia Felix, Albina, Banca Agricolă, Banca Columna, Bankcoop, Creditbank, prăduirea Bancorex începând cu anul 1997, CEC prin ,,pateneriatul’’ cu Fondul Național Investiții, privatizarea BCR fără reevaluare de active, vinderea pe nimic a sistemului bancar – totul sub supravegherea BNR) putând fi estimate, în banii actuali, undeva la 20 de miliarde de Euro. Mai puneți la aceste miliarde încă minimum 20 de miliarde costurile asociate proastei gestionări a politicii monetare atât în perioada de boom economic dar mai ales în criză și veți vedea că domnul Isărescu nu este doar cel mai longeviv guvernator central, ci, categoric, cel mai scump. Și mai adăugați un miliard de Euro irosit din rezerva valutară în ianuarie 2019, pentru ca Isărescu să întărească leul cu 1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *