BNR spune că e prudentă cu scăderea dobânzilor: inflația scade, dar sunt riscuri mari din zona fiscală

Sursa foto: Facebook

Banca Națională a României explică pasul „prudent” de reducere a dobânzii cheie prin riscurile mari prezente în economie, în special cele venite din zona fiscal-bugetară. Creșterea salariilor la stat și a salariului minim este de așteptat să pună presiune și pe salariile din privat, ceea ce duce la creșterea cererii de consum, în condițiile în care economia este așteptată oricum să accelereze. Totuși, BNR vede o inflație într-o scădere mai pronunțată decât anticipa în primăvară.

„În aprecierea unanimă a membrilor Consiliului, scăderea recentă și în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflației pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior, dar și incertitudinile încă ridicate asociate evoluțiilor pe orizontul mai îndepărtat de timp, justifică o reducere prudentă a ratei dobânzii de politică monetară”, arată minuta celei mai recente ședințe de politică monetară a BNR.

Banca centrală a redus dobânzile cu 0,25 puncte procentuale, la 6,75% pentru rata cheie și 5,75% pentru facilitatea de depozit, într-un pas timid, primul după trei ani.

Rata inflației a scăzut de la 6,6% în martie, la 5,1% în mai și mai departe la 4,9% în iunie, sub prognoza BNR din mai, care vedea rata la 4,9% abia în decembrie. Banca se așteaptă acum la o inflație mai redusă în următoarele luni.

Această scădere a inflației ar veni de pe partea ofertei, pe fondul unor efecte de bază și a modificărilor legislative din sectorul energetic aprobate în aprilie – în cazul ultimelor, impactul este însă incert, notează banca centrală.

Scăderea recentă a inflației a fost determinată de ieftinirea substanțială a energiei, mai ales a gazelor, și de cumințirea prețurilor la alimente. Pe de altă parte, BNR notează că scumpirile la celelalte categorii, mai ales la servicii, rămân ridicate.

BNR avertizează, din nou, cu privire la riscurile ce vin din situația fiscală, în condițiile în care deficitul bugetar a crescut la 3,6% din PIB la jumătatea anului.

„Membrii Consiliului au evidențiat incertitudinile și riscurile crescute ce decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri în 2024, pe fondul execuției bugetare din primele cinci luni ale anului, precum și al dinamicii salariilor din sectorul public și al impactului integral al noii legi a pensiilor. Au fost evocate însă și riscurile mari asociate conduitei acestor politici pe un orizont mai îndepărtat de timp, în contextul măsurilor fiscale și bugetare ce ar putea fi implementate în scopul realizării corecției fiscale și al poziționării deficitului bugetar pe o traiectorie descrescătoare sustenabilă și compatibilă cu cerințele procedurii de deficit excesiv și cu condiționalitățile atașate altor acorduri încheiate cu CE”, notează BNR.

Majorarea salariilor bugetarilor, alături de creșterea salariului minim, va pune o presiune suplimentară pe creșterea salariilor în privat, opinează BNR, în contextul în care piața muncii a devenit și mai tensionată – a crescut efectivul salariaților din economie, chiar dacă șomajul a crescut ușor și firmele au probleme în a găsi forță de muncă calificată.

Salariile au crescut în continuare cu două cifre, costurile uitare cu forța de muncă în industrie au o dinamică „foarte înaltă”, situație care ar putea alimenta inflația în viitor și care este potențată de politica de venituri a statului, apreciază BNR.

„Evoluțiile au fost considerate preocupante de către membrii Consiliului din perspectiva potențialelor efecte exercitate asupra inflației viitoare, dar și asupra competitivității externe”.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: