Skip to content
Economie

BNR urcă din nou dobânda cheie, la un nivel record al ultimului deceniu. Ce le recomandă economistul Marian Siminică românilor: Atenție la creditare!

Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, la 6,25% pe an, depășind așteptările analiștilor. Decizia BNR vine în contextul în care inflația a crescut peste așteptări în august la 15,3% pe an, de la 15% în iulie.

Contactat de PS News, Marian Siminică, profesor de economie și directorul Institutului de Studii Financiare, a recomandat, în acest context, „o mai mare atenție în gestiunea bugetului personal și reducerea gradului de expunere față de creditare.”

„Creșterea ratei inflației a condus, în mod previzibil, la creșterea ratei dobânzii de politică monetară. Asistăm, astfel, la o scumpire a banilor care prin impactul asupra ratei dobânzii la credite nu este o măsură populara, însă este menita să tempereze inflația. Consider că în perioada următoare se impune o mai mare atenție în gestiunea bugetului personal și reducerea gradului de expunere față de creditare”, a declarat specialistul pentru PS News.

Marian Siminică, profesor de economie și directorul Institutului de Studii Financiare

Deciziile BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2022, a hotărât următoarele:

• majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;

• majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;

• păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară”, arată comunicatul BNR transmis miercuri.

Acest nivel al dobânzii cheie nu mai fusese atins din luna mai a anului 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *