INSP recomandă recuperarea vaccinării antipoliomielită la copii, după reapariția virusului în apele uzate din mai multe țări europene și riscul crescut de epidemii în Ucraina și Bosnia, din cauza imunității scăzute.
Rata scăzută de vaccinare lasă România vulnerabilă în fața poliomielitei, o boală gravă care duce la paralizie ireversibilă şi chiar deces şi care nu are tratament.
Marți, 17 decembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.
„Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui. Dincolo de cazurile clinice de boală pe care speram să nu le vedem în viaţa asta, se pare că există riscul să începem să le vedem şi noi. Partea proastă este că acest virus polio circulă, circulă în destul de multe locuri şi cauza pentru care circulă este scăderea ratei de vaccinare la nivel global”, a explicat medicul Simin Aysel -Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală într-un inetrviu pentru News.ro.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News