Boala Lyme, afecțiunea provocată de căpușe, ar putea fi vindecată cu un nou antibiotic descoperit de cercetători

laborator cercetare
Sursa foto: Louis Reed on Unsplash

Rezultatele unui studiu preclinic, realizat pe animale, arată că un antibiotic din clasa penicilinelor reuşeşte să combată boala Lyme atunci când este administrat în doze mici, fără a afecta flora intestinală.

Descoperirea poate deschide calea către terapii personalizate, mai sigure şi mai eficiente.

Boala Lyme, transmisă prin muşcătura căpuşelor care se hrănesc cu sângele animalelor infectate precum cerbii sau rozătoarele, afectează anual una din zece persoane la nivel mondial, conform unei analize publicate în 2022 în British Medical Journal Global Health, cele mai afectate regiuni fiind Asia de Est, şi Europa Centrală şi de Vest.

Chiar şi în formele acute, boala poate avea un impact devastator, însă un tratament cu antibiotice administrat precoce poate preveni apariţia complicaţiilor cronice, cum ar fi problemele cardiace, neurologice sau artrita.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au identificat faptul că piperacilina, un antibiotic din aceeaşi clasă cu penicilina, a reuşit să vindece complet boala Lyme la şoareci infectaţi, la o doză de 100 de ori mai mică decât doza necesară de doxiciclină, tratamentul standard actual.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: