Investiții majore în Sălaj, anunțate la o conferință de presă susținută luni de către Lucian Bode, secretarul general al Partidului Național Liberal, Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării și Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele PNL Sălaj.
Totodată, fostul ministru a vorbit și despre subiectul comasării alegerilor.
Bode anunță semnarea contractului de execuție pentru lucrări care vizează modernizarea rețelelor de drumuri comunale, rețelelor de apă și canalizare, cămine culturale, baza sportive în Sălaj.
„Sunt comunități în care de astăzi începând se vor implementa aceste proiecte semnându-se, cum spuneam, contractul de execuție la CEF Silvaniei, Almaș, la Letca, Bogota, Românaș, Valcău și Agrij. Aceste proiecte asumate ating sau depășesc valoarea de 50 de milioane de lei. Așadar, acele 180 de milioane de pe rețele de distribuție gaze naturale, adăugăm astăzi și în execuție cele 50 de milioane de lei în nouă proiecte semnate astăzi în prezența ministrul Dezvoltării sau de către ministrul Dezvoltării”, a declarat Bode.
Bode a vorbit și despre găsirea sursei de finanțare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a spitalului orășenesc Șimleul Silvaniei.
„Astăzi (luni n.red), ministrul va semna, la Șimleul Silvaniei, în incinta spitalului orășenesc, ordinul de ministru prin care se asigură finanțarea acestor lucrări de realizare a spitalului orășenesc în valoare de 55 de milioane de lei. Sunt certe investiții de aproape 300 de milioane de lei. Nu este puțin lucru pentru un județ mic ca dimensiune și un număr de puțin peste 200.000 de locuitori”, a mai spus secretarul general al PNL.
România beneficiază în acest an de sume la capitolul investiții, istorice, la fel ca și anul trecut, anunță fostul ministru Bode.
„Dacă ar fi să enunț doar trei piloni de dezvoltare accelerată în ultimii ani, aș vorbi despre alocările de sume record de investiții de la bugetul central, susținute în mod de administrație locală, de bugetele generoase, așa cum este și la Sălaj, acordate dezvoltării. Al 2-lea pilon ar fi susținerea, inclusiv cu fonduri europene, a sectorului privat și a locurilor de muncă și, nu în ultimul rând, creșterea absorbției fondurilor europene”, enunță politicianul.
„În cele 18 luni de mandat al Guvernului Nicolae Ciucă, România a atras 20% din tot ce înseamnă fonduri europene nerambursabile din istoria modernă, de după aderare la Uniunea Europeană, după 2007. Așadar, într-un an și jumătate au fost atrași 20% din toți banii europeni pe care România îi avea la dispoziție după 2007 până în prezent, iar gradul de absorbție de exercițiu financiar 2014-2021 plus trei pentru trei depășește 90% și vom depăși la finalul acestui an 95%, probabil la 100 din tot ce înseamnă fonduri europene nerambursabile destinate României din exercițiul financiar care se încheie la 01/01/2024 aceasta este tabloul investițiilor la nivel național, a proiectelor mari de infrastructură locală, județeană, regională”, a explicat Bode.
Fostul ministru spune că este foarte important să existe dialog permanent și un parteneriat deschis și constructiv între cele două paliere, central și local, astfel încât investițiile publice să-și atingă scopul.
„Îi încurajez pe toți primarii din țară să acceseze instrumentele de finanțare pe care le au la dispoziție, fie că sunt fonduri europene, în primul rând fonduri europene PNRR sau surse guvernamentale aflate marilor majoritare în portofoliul Ministerului Dezvoltării, ca aceste accesări de axe de finanțare vor conduce la dezvoltarea tuturor comunităților din România”, crede Bode.
Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele PNL Sălaj, a vorbit despre problema intrării în municipiul Zalău, de la Pereclean până la autostradă.
„Avem o centură ocolitoare a Zalăului care funcționează destul de puțin, dar pe care o cunoaștem cu toții. Nu este un drum de mare viteză (…) Urmează să implementăm acel proiect, este în așteptare”, a spus Iancu-Sălăjanu.
Comasarea alegerilor, pe agenda coaliției
„Dacă această decizie politică este agreată în coaliţie, ea trebuie implementată la nivel de lege, publicată în Monitorul Oficial, cu un an înainte de alegeri. Avem alegerile europarlamentare, în iunie anul viitor, de regulă ele nu se comasează cu niciun fel de altfel de alegeri. Alegerile locale ar trebui să aibă loc în septembrie. Aşadar, dacă vrem să comasăm alegerile locale cu cele generale, sau ştiu eu, cu alegerile prezidenţiale, ce ar rezulta din analiza specialiştilor şi din decizia coaliţiei, acest lucru ar trebui să se întâmple la nivel de act normativ trecut prin cele două Camere ale Parlamentului şi promulgat de către preşedinte, cu rezerva şi unui atac la CCR, ceea ce ar prelungi o eventuală publicare în Monitorul Oficial”, a mai spus Lucian Bode.
Secretarul general al PNL a precizat că „anul viitor va fi un an foarte complicat în primul rând pentru cetăţeni, pentru români, pentru electori”.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News