Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat, duminică seară, la Digi 24, că legislaţia trebuie să fie mai aspră în ceea ce priveşte problema drogurilor. El a menţionat că prevenţia trebuie să fie bza în privinţa consumatorilor, vorbind şi despre modificarea programei şcolare.
În plus, Bode a afirmat că este inadmisibil ca într-un port cum e Constanța să ai un singur scanner și acela perimat.
“România a devenit o țară unde avem foarte mulți dependenți. Problematica drogurilor am coordonat-o doi ani și jumătate și despre ea situația în care se află România în momentul de față nu este deloc unică. Soluțiile la care făceam referire în opinia mea ar trebui să vizeze trei paliere. Începem cu această componentă a combaterii. Pe această linie a combaterii a traficului de droguri, România joacă un rol extrem de important. Autoritățile sunt partenere, reușind să destructureze foarte multe rețele de droguri. Dar nu aceasta este soluția, legislația trebuie să fie mai aspră. În același timp eu nu i-aș trimite în zona cazurilor pierdute pe consumatori”, a spus Bode.
El a menţionat că în 2021 s-a înregistrat cea de-a două cea mai mare captură de cocaină din Europa.
“Captura din portul Constanța a fost pregătită ani de zile, a venit din Turcia, a venit în blocuri de marmură. Toate containerele care vin din America de sud sunt verificate automat, este obligatoriu ca 3% din containere să fie verificate. Cele cu risc sunt verificate direct. Este inadmisibil ca într-un port cum e Constanța să ai un singur scanner și acela perimat. Este necesar să semai achiziționeze încă trei scanere”.
Sunt multe acțiuni în derulare, a mai spus Bode.
“Peste 4 tone de droguri au fost confiscate în România. Nu stăm la fel de bine la prevenire. Cu privire la recuperarea acestor consumatori pentru societate, prevenția trebuie să fie baza și să înceapă cât mai devreme. Rapoartele care sunt publice. Cele mai mari rate de consum le întâlnim la tineri, lor trebuie să ne adresăm. Programa şcolară trebuie să fie modificată. În exclusivitate apropo de ceea ce trebuie să facă fiecare pe palierul lui: am avut o discuție foarte bună cu doamne din organizația noastră PNL și la ultima școală politică au lansat un proiect prin care să definim ce pot face copii în mediul online. Ştim cu toții că această supraexpunere la ecrane nu este un așa sănătoasă”, a adăugat Bode.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News