Skip to content
Coronavirus

Bode: Trebuie să acţionăm de urgenţă pentru stabilirea unui pachet substanţial de măsuri pentru sectorul transporturilor

ZTV.ro
" "

Trebuie să acţionăm de urgenţă, într-o manieră coordonată şi transparentă, pentru stabilirea unui pachet substanţial de măsuri de sprijin economic şi financiar din partea UE, pentru tot ce înseamnă sectorul transporturilor, atât pe termen scurt, pentru diminuarea imediată a impactului negativ al crizei, dar şi pe termen mediu, a afirmat, miercuri, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit agerpres.

Acesta a participat la cea de-a doua videoconferinţa informală la nivel înalt a miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană privind implicaţiile noului coronavirus (SARS CoV-2) asupra domeniului transporturilor, alături şi de miniştrii din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein (membrii AELS) cu responsabilităţi în domeniul transporturilor precum şi de comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

" "
" "

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, miniştrii transporturilor au evaluat măsurile luate până în prezent pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19 pentru sectorul transporturilor şi, pe baza noilor provocări apărute, în urma analizei, vor propune măsuri suplimentare atât de necesare la nivel UE/AELS pentru reducerea impactului negativ al crizei asupra sectorului transport.

De asemenea, miniştrii transporturilor au discutat şi despre modul de coordonare a relaxării măsurilor existente în acest moment în contextul strategiei de ieşire din această situaţie. Dezbaterea s-a desfăşurat şi în contextul în care Comisia va prezenta în perioada imediat următoare liniile directoare privind reluarea activităţii.

Ministrul Lucian Bode a supus atenţiei colegilor săi din UE şi problema transportului rutier internaţional de persoane, crearea unor coridoare de tranzit pentru Austria şi Ungaria, dar şi asigurarea unor măsuri unitare de siguranţă şi securitate.

„În primul rând ţin să mulţumesc statelor membre care au înţeles şi au aplicat recomandările privind implementarea culoarelor verzi pentru transportul de marfă la nivel european, agreate în cadrul ultimei întâlniri. Consider că această măsură a fost crucială pentru economia Europei şi pentru asigurarea circuitelor de aprovizionare cu mărfuri esenţiale. Apreciem măsurile luate până acum la nivelul UE, dar consider că trebuie susţinut în continuare sectorul de transport şi prin finanţarea din fonduri suplimentare, altele decât cele aferente politicii de coeziune. E nevoie de soluţii legislative la nivel european adaptate la noile realităţi socio-economice generate de această pandemie, pentru diminuarea substanţială a sarcinilor administrative şi financiare ale întreprinderilor din domeniul transporturilor”, a transmis Lucian Bode.

Potrivit MTIC, în ultima lună, sectorul european al transporturilor şi-a confirmat rolul crucial în păstrarea pieţei interne, asigurându-se că toate mărfurile, inclusiv livrările medicale esenţiale, continuă să circule către cetăţenii europeni în timpul pandemiei COVID-19. Având în vedere importanţa unui sector european de transport care să funcţioneze bine, trebuie conştientizate consecinţele economice ale crizei asupra acestui sector şi continuate măsurile de gestionare a provocărilor viitoare într-un mod coordonat, în timp util şi bine organizat.

Prima videoconferinţa informală la nivel înalt a miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană, care a avut loc în 18 martie 2020, s-a dovedit a fi un instrument util pentru crearea unei platforme de coordonare pentru activităţile de transport esenţiale în statele membre, dar şi o arenă importantă pentru a conduce dezbaterea cu privire la eventualele măsuri suplimentare care trebuie luate.

În contextul crizei COVID-19 în curs, preşedinţia croată a decis să organizeze o a doua videoconferinţă pentru a discuta punerea în aplicare a noilor măsuri COVID-19 în transport, necesitatea unor măsuri urgente suplimentare pentru gestionarea situaţiei actuale şi a planurilor de viitor şi posibilităţile de coordonare în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor după terminarea crizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *