Skip to content
Economie

Bode: Voi susține la Camera Deputaților amendamentul pentru a acorda polițiștilor dreptul salarial restant începând cu martie 2020

Inquam Photos / Silviu Filip

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, susține că a încercat să poarte cu dialog civilizat cu sindicatele reprezentative din MAI încă de când a preluat mandatul.

Anul trecut, în decembrie, când au avut prima ieșire publică sindicatele spunând `de astăzi dăm doar avertismente`, am avut curiozitatea să mă uit ce s-a întâmplat cu o săptămână în urmă, când nu era această directivă a sindicatelor, și am constatat că după ce au dat această directivă numărul amenzilor a crescut. În consecință, eu vreau să le mulțumesc polițiștilor care știu că au un singur Dumnezeu, legea. De asemenea, sindicatele… eu sigur că, din prima zi când am ajuns în fruntea ministerului, am încercat să port un dialog civilizat cu toate sindicatele reprezentative din Ministerul Afacerilor Interne și cred că în mare măsură am reușit. La sfârșitul anului 2020, pe parcursul anului 2021, am avut nu mai puțin de 25 de ședințe de dialog social, nu mai puțin de 19 întâlniri cu sindicatele, la o parte dintre acestea am participat și eu”, a afirmat ministrul, care a vorbit la B1 TV și despre posibilitatea unei invazii ruse în Ucraina, dar și despre un eventual flux masiv de refugiați.

El s-a arătat de părere că principala solicitare a sindicatelor „este una sustenabilă”. „Vreau să vă spun că solicitarea lor principală, și anume aceea de a pune în aplicare legea-cadru, legea 153, este una sustenabilă. Când spun sustenabilă, nu spun la televizor că e sustenabilă și fac altceva în Parlament sau în altă parte. (…) Nu vorbim despre o indexare a salariilor polițiștilor, vorbim despre acordarea unui drept salarial restant. În 2017, în legea-cadru s-a stabilit că în următorii patru ani vor primi majorarea cuvenită, 1/4 în fiecare an. S-au acordat două majorări succesive, 1/4, 1/4, în anul 2021 nu s-a acordat acest drept și în 2020 de asemenea s-a plafonat, neacordându-se acest drept”, a adăugat Lucian Bode.

Șeful MAI susține că a pledat pentru acordarea dreptului salarial restant încă de când a fost susținut bugetul. „În comisia de buget, când s-a susținut bugetul, am spus că este nevoie ca acest drept să fie acordat și am susținut un amendament, el a fost votat în comisia de apărare, a fost respins în comisa de buget. (…) Am spus că găsim soluții că transferăm între capitole cheltuieli pe care nu le efectuăm. Vorbim de 400, maxim 500 de milioane de lei, astfel încât acest drept de anul trecut să fie acordat. Am depus un amendament la Ordonanța 130 în Senat. Din păcate, proiectul de lege de aprobare a Ordonanței 130 a trecut tacit, nu a fost dezbătut. Voi susține același amendament în Camera Deputaților astfel încât să pot să acord acest drept începând cu martie 2022. Impactul este 48 de milioane de lei pe lună, aproximativ 400 de lei brut pe fiecare indicator în parte”, a continuat oficialul.

Lucian Bode a anunțat că el și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, au depus un amendament pentru a aduce solda de grad la nivelul anului 2020. „Mai dau o veste bună și o dau în premieră aici, la dumneavoastră în emisiune. În acest moment, cuantumul soldelor de grad și al salariilor gradului profesional deținut sunt plafonate la nivelul anului 2010. Diferența între un comisar-șef și un chestor este de 15 lei. Diferența între un agent și un general este de 500 de lei. Este anormal și este o anomalie, care, iată, de 12 ani se perpetuează, și am venit cu o propunere eu, în calitate de deputat, și ministrul Vasile Dîncu, în calitate de parlamentar și domnia sa. Am depus acest amendament astfel încât să eliminăm această plafonare și să venim cu o hotărâre de Guvern prin care să aducem la nivelul anului 2020 această soldă de grad”, a mai spus Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *