PSnews

Recent

Bodog a picat ”examenul imunoglobulină”. Eugen Nicolăescu arată cum am fi putut evita criza EXCLUSIV

adevarul.ro

Vietile a circa 100 de copii sunt puse in pericol de lipsa de pe piata a imunoglobulinei, iar unul dintre ei, grav bolnav, a incercat sa se sinucida, potrivit unei mărturii cutremurătoare a medicului pediatru imunolog Alexis Cochino.

Citiți și Statul român își bate joc de bolnavi. Medic: un adolescent a încercat să se sinucidă

În acest context, contactat miercuri de redacția de știri PSNEWS.RO, fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu– viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a precizat că ceea ce se constată acum, este ”o problemă care se prefigurează de mai multă vreme”

”Ceea ce acum se constată, referitor la imunoglobulină, e o problemă care se prefigurează de mai multă vreme, nu e acum ea apărută din senin. După mijlocul anului 2014, când nu s-a făcut ceea ce trebuia să se facă, adică să se realizeze un nou sistem de stabilire a prețurilor la medicamentele din import, care ar fi trebui să ia în considerare foarte mulți facturi și din păcate s-a acceptat varianta cel mai mic preț din cele 12 europene care au fost ales. Asta a avut un efect simplu: retragerea de pe piață a unui volum mare de medicamente se vorbește de 1/3 din numărul de medicamente care aveau autorizare de punere pe piață și au fost retrase în acești ani. Este o lipsă de înțelepciune a celor de la Ministerul Sănătății în a stabili corect prețurile la medicamente și nu a da mesaje populiste. Nu cred că asta interesează populația. Populația este interesată să găsească medicamente la prețuri normale, la prețuri acceptabile. Cred că acesta este principalul motiv pentru care asistăm la o deteriorare a prezenței medicamentelor pe piața românească și un acces din ce în ce mai mic al cetățenilor la medicamente”, a declarat fostul ministru al Sănătății.

”Am auzit că se preconizează o Ordonanță de Urgență ca să se elimine aplicarea clawback-ului, care cred că este o măsură care nu este gândită într-un context care să reglementeze corect situația din sectorul de aprovizionare cu medicamente. Dacă ar avea în vedere o discuție corectă cu furnizorii, dacă s-ar avea în vedere o discuție corectă cu instituțiile, atunci probabil că s-ar găsi acel punct în care ambele părți să fie mulțumite, altfel încât să se realizeze două lucruri

  1. să avem medicamente pe piață
  2. să descurajăm exportul paralel, și în sensul acesta rămân medicamente în continuare în România”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Eugen Nicolăescu a reamintit o discuție purtată la sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014, cu producătorii de medicamente pe tema prețului, care, potrivit acestuia, ar putea fi valabilă și astăzi ”dacă există voință politică și înțelepciune”.

”Eu negociasem o variantă cu producătorii la sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014: să avem preț de catalog oarecum mediu în mai multe țări europene, iar prețul de decontare să fie prețul cel mai mic. Din păcate a trebuit să demisionăm politic, la vremea respectivă guvernul format din miniștri liberali, și nu s-a dus până la capăt acest proiect. Cred că astăzi acel proiect este valabil, numai că trebuie să existe voință politică și înțelepciune. Nu știu dacă la Ministerul Sănătății există voință politică, dar cred că ar trebui să existe la nivelul premierului. Dacă premierul vrea să rezolve o problemă și să nu se mai confrunte cu încă o altă problemă față de celelalte din societatea românească, ar trebui să dispună el însuși să se rezolve această problemă”, a conchis acesta.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adi

    6 decembrie 2017, 14:54 la 14:54

    Nu trebuie sa isi de-a demisia ministrul sanatatii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi