Skip to content
Coronavirus

Bodog, fost ministru al Sănătății, despre refacerea post-vaccinare: ce trebuie să știe românii care s-au vaccinat împotriva Covid-19

PS News Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, fostul ministru al Sănătății, medicul Florian Bodog, susține că refacerea post-vaccinare este mult mai rapidă în cazul serurilor produse de Pfizer și Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, și nu un virus atenuat, cum e cazul vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson. De asemenea, medicul Florian Bodog îi sfătuiește pe românii care s-au vaccinat să se odihnească mai mult, să adopte un regim alimentar mai ușor și să evite consumul de băuturi alcoolice.

„Vaccinul este un produs medical și, ca orice produs medical, el poate să aibă și unele reacții adverse care sunt prevăzute și reacții pe care cei de la centru de vaccinare le comunică pacientului, reacții la care se pot aștepta. Aceste reacții adverse trebuie raportate, iar altele trebuie pur și simplu trecute în revistă, precum durerea de cap.

În ceea ce privește refacerea după vaccin, practic imunitatea completă după vaccinurile care se administrează în momentul de față în România apare după rapel. Trebuie să știm că în perioada dintre cele două vaccinuri trebuie să respectăm absolut toate regulile de distanțare, regulile în ceea ce privește portul măștii. Trebuie să știm că imunitatea se instalează după rapel la o anumită perioadă, în medie după două săptămâni. Dat fiind faptul că există tulpini noi care circulă în lume și în România, va trebui să respectăm pentru moment toate regulile de distanțare socială, până în momentul în care o mare parte din populația României va fi vaccinată.

Virusul nu va dispărea complet, va trebui să ne obișnuim să trăim cu el, însă eu cred că vom trece de la pandemie la endemie, ceea ce înseamnă că vom avea doar cazuri sporadice în anumite comunități”, spune medicul.

Acesta este de părere că pacienții nu sunt nevoiți să își schimbe stilul de viață avut până la momentul vaccinării.

„În mod normal, nu există nicio limitare a unei persoane căreia i s-a administrat un vaccin, și aici vorbesc în general despre vaccinuri. Acest tip de vaccin care se face pentru Covid-19 și care este un vaccin mai special, pentru că nu utilizează virus atenuat sau virus mort, și astfel nu produce mari tulburări ca un vaccin clasic, deci părerea mea este că nu e necesar să își modifice cu nimic atitudinea. Indicat pentru persoanele vaccinate este să nu consume băuturi alcoolice dar, în rest, populația vaccinată poate face orice își dorește.

Eu le recomand tuturor românilor să se vaccineze. Recomandarea mea este dublată de experiența personală și consider că aceasta este atitudinea corectă în momentul de față.

În situația în care apar efecte secundare, atunci pacienții trebuie să se odihnească mai mult, să aibă un regim alimentar mai ușor, dar nu chestiuni cu totul și cu totul speciale”, a conchis Florian Bodog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *