Skip to content
Internațional

Bogdan Aurescu a discutat cu aliaţii din Formatul Bucureşti 9 consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic

caleaeuropeana.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat joi la reuniunea miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care a avut loc la Bratislava. S-a discutat despre situaţia de securitate din regiune şi întărirea Flancului estic al NATO. La una dintre sesiuni a participat inclusiv ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul de Externe, la discuţii au participat şi Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried. În cadrul reuniunii a avut loc şi o sesiune specială dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a prezentat un mesaj.

”Discuţiile la reuniunea ministerială B9 s-au concentrat pe agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi efectele acesteia. Şefii diplomaţiilor din statele B9 au exprimat îngrijorare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate ca urmare a continuării agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi au reiterat că Rusia rămâne principala ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice”, a transmis ministerul.

Potrivit instituţiei, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securităţii în Vecinătatea Estică a Alianţei, în special asupra regiunii Mării Negre, şi la nivel european şi euroatlantic, subliniind că acţiunea militară a Kremlinului în Ucraina a generat o prezenţă militară sporită a Moscovei în Marea Neagră. Totodată, a reiterat importanţa unităţii aliate şi a întăririi Alianţei ca întreg.

”În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat deciziile Summitului extraordinar NATO din 24 martie, în special privind crearea celor patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România, dar şi cele privind adaptarea pe termen lung a posturii NATO, şi a evidenţiat că perioada următoare este deosebit de importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianţei, inclusiv din perspectiva deciziilor care vor fi luate la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie. Bogdan Aurescu a apreciat că înfiinţarea Grupului de Luptă din România contribuie la întărirea securităţii pe întregul Flanc Estic şi la asigurarea unei abordări unitare, echilibrate şi integrate, de la nordul la sudul acestuia. În egală măsură, ministrul Aurescu a arătat că este necesară dezvoltarea de capabilităţi şi de forţe pregătite de răspuns, care să susţină forţele de pe flanc”, se mai arată în comunicat.

Ministerul precizează că ministrul român de externe a subliniat că procesul de adaptare a NATO trebuie realizat şi continuat în mod susţinut, Summitul de la Madrid din luna iunie reprezentând un moment important pentru asigurarea unei posturi consolidate, eficiente şi coerente a NATO, în special pe Flancul Estic, pe termen lung.

”Astfel, şeful diplomaţiei române a evidenţiat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noile realităţi de securitate cu care se confruntă Alianţa, precum şi faptul că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa Alianţei, dar şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la necesitatea de întărire a parteneriatelor şi de consolidare a rezilienţei partenerilor. A mai arătat că noul Concept Strategic trebuie să dezvolte funcţia NATO de management al crizelor, dar şi de răspuns la acestea, să continue să reflecte adecvat politica uşilor deschise, precum şi să dezvolte conceptual şi practic rezilienţa aliaţilor, care este interconectată cu cea a partenerilor. Un loc important trebuie alocat în noul Concept Strategic, a arătat ministrul Aurescu, consolidării relaţiei transatlantice, care este coloana vertebrală a comunităţii de valori şi de securitate din care facem parte”, se mai arată în comunicat.

Bogdan Aurescu a precizat, în acelaşi timp, importanţa unor demersuri susţinute în plan naţional, pentru asigurarea securităţii şi a reamintit, în context, anunţul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu privire la creşterea bugetului naţional al apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

De asemenea, s-a referit la necesitatea de continuare a sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. De altfel, sesiunea dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul de externe Dmytro Kuleba a prezentat un mesaj, a reliefat solidaritatea cu Ucraina şi susţinerea statelor B9 pentru suveranitatea şi integritatea sa teritorială, în cadrul graniţelor recunoscute internaţional. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul constant şi substanţial acordat de România Ucrainei şi asistenţa umanitară furnizată Kievului şi cetăţenilor ucraineni refugiaţi de la începutul conflictului, atât pe teritoriul României, cât şi prin donaţiile transmise în Ucraina; în acest cadru, a prezentat şi rezultatele hub-ului de la Suceava. A încurajat continuarea, de către aliaţi, a unei abordări angajante în raport cu Kievul, precum şi faţă de statele partenere din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova şi Georgia.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanţa şi relevanţa coordonării în Formatul B9, în special în actualul context de securitate, inclusiv din perspectiva reuniunii miniştrilor de externe aliaţi din 6-7 aprilie 2022 de la Bruxelles. Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat că Summitul B9 pe care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va găzdui la Bucureşti, împreună cu omologul său polonez, în luna iunie, înaintea reuniunii şefilor de stat NATO de la Madrid, va reprezenta un prilej excelent de consultare între aliaţii de pe Flancul Estic, în perspectiva deciziilor importante care vor fi luate la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai NATO de la Madrid.

Întâlnirea de la Bratislava a fost cea de-a doua reuniune a Formatului B9 organizată de la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, după Summitul extraordinar din 25 februarie, co-organizat de Preşedintele României împreună cu omologul polonez. De asemenea, la 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit, la Bucureşti, consultări ministeriale în format B9, cu participarea ministrului francez de externe şi a omologului ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *