Skip to content
Alegeri

Bogdan Aurescu anunţă primele ţări care nu se pot organiza secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie

Inquam Photos/Marius Zmarandescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, la începutul şedinţei de joi a Guvernului, că doar Malta şi Nigeria au comunicat părţii române că nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriile lor, la alegerile parlamentare. În rest, există acorduri de principiu cu multe alte state unde pot fi organizate secţii, însă lucrurile pot evolua în funcţie de pandemia de coronavirus.

Încă din luna iunie misiunile României în străinătate au fost instructate să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare a secţiillorde votare pe teritoriile acestor state şi pentru a de informa cu privire la măsurile de igienă care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Până la acest moment doar Malta şi Nigeria au comunicat oficial, în scris, că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor.

În rest, există un acord de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britania, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia şi mai sunt şi altele care au comunicat acest acord de principiu. Sigur cu luarea în considerare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară să fie stabilite ulterior, evident în funcţie de evoluţia pandemiei”, a explicat joi Bogdan Aurescu.

El a adăugat că sunt şi ţări care permit organizarea de secţii de votare doar în sediile misiunilor diplomatice cum este Canada. „Sunt şi state care în mod tradiţional nu doar în ceea ce priveşte România permit organizarea doar în sediile misiunilor diplomatice. Un exemplu în acest sens este Canada. Toate aceste acorduri depinde de evoluţia pandemiei pe care nimeni nu poate să o prezică în momentul de faţă. Mâine împreună cu domnul preşedinte AEP voi ţine o conferinţă de presă în care voi prezenta pregătirile privind votul în străinătate din perspectiva MAE şi AEP”, a conchis Aurescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *