Skip to content
Republica Moldova

Bogdan Aurescu: „Asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre”

Inquam Photos / Octav Ganea

Cu ocazia participării la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Bruxelles, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a ținut să avertizeze asupra creșterii alarmante a fenomenelor de antisemitism şi intoleranţă.

În schimb, oficialul român a exprimat susţinerea neechivocă a României pentru adoptarea, în cadrul reuniunii, a unei Declaraţii ministeriale prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000, arată MAE.

„La douăzeci de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Stockholm, asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre. Avem, aşadar, responsabilitatea de a acţiona pentru asigurarea unui climat de respect, toleranţă şi diversitate pentru comunităţile evreieşti din ţările noastre. România depune eforturi importante pentru a deveni un adevărat model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi promovarea memoriei Holocaustului. Totodată, pe durata recentei Preşedinţii a României a Consiliului UE, am promovat cu prioritate tema luptei împotriva antisemitismului şi sperăm că şi alte preşedinţii ale Consiliului UE ne vor urma exemplul”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul sesiunii, ministrul afacerilor externe a făcut referire și la mandatul de succes al Președinției-în-exercițiu române a IHRA, în perioada martie 2016 – martie 2017, care s-a axat pe trei priorități: consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat personalitatea diplomatului Mihnea Constantinescu, care a coordonat programul Președinției române a Alianței, aducând un omagiu memoriei sale.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat totodată demersurile concrete întreprinse de România, în perioada recentă, în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul IHRA în timpul președinției române, reconfirmând angajamentul continuu al României în aceste domenii.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 34 de state membre. IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust, scrie B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *