Skip to content
" "
Republica Moldova

Bogdan Aurescu: „Asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Cu ocazia participării la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Bruxelles, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a ținut să avertizeze asupra creșterii alarmante a fenomenelor de antisemitism şi intoleranţă.

În schimb, oficialul român a exprimat susţinerea neechivocă a României pentru adoptarea, în cadrul reuniunii, a unei Declaraţii ministeriale prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000, arată MAE.

" "

„La douăzeci de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Stockholm, asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre. Avem, aşadar, responsabilitatea de a acţiona pentru asigurarea unui climat de respect, toleranţă şi diversitate pentru comunităţile evreieşti din ţările noastre. România depune eforturi importante pentru a deveni un adevărat model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi promovarea memoriei Holocaustului. Totodată, pe durata recentei Preşedinţii a României a Consiliului UE, am promovat cu prioritate tema luptei împotriva antisemitismului şi sperăm că şi alte preşedinţii ale Consiliului UE ne vor urma exemplul”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul sesiunii, ministrul afacerilor externe a făcut referire și la mandatul de succes al Președinției-în-exercițiu române a IHRA, în perioada martie 2016 – martie 2017, care s-a axat pe trei priorități: consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat personalitatea diplomatului Mihnea Constantinescu, care a coordonat programul Președinției române a Alianței, aducând un omagiu memoriei sale.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat totodată demersurile concrete întreprinse de România, în perioada recentă, în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul IHRA în timpul președinției române, reconfirmând angajamentul continuu al României în aceste domenii.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 34 de state membre. IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust, scrie B1.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *