Skip to content
Politică

Bogdan Aurescu, despre situaţia din Belarus: Singura cale pentru a pune capăt violenţelor este începerea unui dialog politic, cât mai curând posibil

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că România îndeamnă Belarus să aibă în vedere drepturile fundamentale ale omului şi consideră că singura cale pentru a încheia violenţele este deschiderea, cât mai curând, a unui dialog politic.

„Foarte îngrijorat asupra evoluţiilor recente din Belarus. România îndeamnă Belarus să aibă în vedere drepturile fundamentale ale oamenilor şi susţine cu fermitate că singura cale pentru a pune capăt violenţelor este începerea unui dialog politic, cât mai curând posibil”, a scris Bogdan Aurescu luni pe Twitter.

" "
" "

Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă, relatează AFP.

Duminică seară, mii de locuitori din Belarus au ieşit în stradă pentru a protesta, la scurt timp după apariţia rezultatelor unui sondaj la ieşirea de la urne care arăta că Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile.

Forţele de orrdine au intervenit cu grenade cu efect acustic şi luminos, cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă. O persoană a murit şi alte zeci au fost rănite.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Viasna, un tânăr a suferit un traumatism cranian fatal după ce a fost lovit de un vehicul în centrul oraşului Minsk, în timpul protestelor.

În Belarus au fost arestate cel puţin 300 de persoane implicate în manifestaţii, dintre care 152 la Minsk. Belarus nu a mai organizat din 1995 un scrutin considerat liber şi corect.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, luni, că protestele de noaptea trecută au fost orchestrate din Polonia, Marea Britanie şi Cehia, relatează Tass, citând agenţia BeITA.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *