Skip to content
Internațional

Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi seara că situația tensionată de la granița cu Ucraina joacă rolul unui catalizator pentru NATO. În acest acest sens ministrul a vorbit despre consolidarea flancului estic, după anul 2014.

Ministrul de Externe a precizat că din 2014 situația securității regionale se deteriorează și s-a urmărit consolidarea flancului estic. Sprijinul anunțat de SUA și Franța demonstrează în viziunea minitruluid e Externe interesul partenerilor strategici pentru atingerea acestui obiectiv: „Arată angajamentul celor două state care sunt și parteneri strategici ai României pentru securitatea României și pentru securitatea NATO. Sunt două declarații așteptate. În spatele lor este o muncă destul de consistentă, desfășurată pe un interval de timp destul de larg.

Vorbim despre consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Acest obiectiv este un obiectiv pe care îl urmărim în contextul deteriorării situației de securitate în regiune, care nu este de dată recentă. Vedem în aceste zile o agravare a acestui tip de deteriorare. Putem spune că după 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune. Obiectivul consolidării flancului estic îl urmărim de multă vreme”, a spus Bogdan Aurescu la postul B1 TV.

Acesta a precizat că după 2014 au fost luate primele măsuri privind consolidarea flancului estic: „Putem să vedem că acest tip de criză are și un rol de catalizator. Dacă ne uităm la istoria noastră recentă, vedem că momentul 2014 când Federația Rusă a ocupat ilegal Crimeea a fost momentul care a declanșat la nivelul NATO o pregătire în sensul consolidării flancului estic. 2014 a însemnat și momentul summit-ului din Marea Britanie când au început să fie luate și primele măsuri pentru această prezență pe flancul estic, care ulterior a fost materializată prin luarea unor decizii la summit-ul de la Varșovia din 2016, apoi întărită prin decizii de la Summit-ul de la Bruxelles din 2018.

Președintele României a continuat să aducă problematica securității din Regiunea Mării Negre pe agenda aliată. Securitatea în Regiunea Mării Negre este considerată ca fiind o parte importantă pentru securitatea euro-atlantică. Aceste evoluții din vecinătatea noastră ne confirmă că această abordare a fost una îmbunătățită”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *